Înfrângerea unora, fericirea altora: acţiunile Juventus s-au prăbuşit după eliminarea clubului de fotbal din Champions League. Pe de altă parte, Ajax, care i-a eliminat pe italieni, urca cu 10% la bursă, la maximul istoric

Autor: Liviu Popescu 18.04.2019

Acţiunile Juventus (simbol bursier JUVE) s-au prăbuşit miercuri cu până la 19% la bursa de la Milano după ce clubul de fotbal a fost eliminat din cea mai importantă competiţie europeană – UEFA Champions League, de către Ajax Amsterdam (AJAX).

Pe de altă parte, acţiunile Ajax se apreciau cu până la 10% miercuri, la maximul istoric. Dacă pe terenul de fotbal Ajax Amsterdam s-a impus în faţa celor de la Juventus, pe „terenul” bursier italienii conduc detaşat cu o capitalizare de 1,43 miliarde de euro, faţă de circa 340 mil. euro cât au olandezii. În doar câteva ore ale şedinţei de tranzacţionare de miercuri, Juventus Torino a pierdut aproape 315 milioane de euro din capitalizare.

Pe 15 aprilie acţiunile atinseseră maximul istoric. Transferul lui Cristiano Ronaldo, portughezul de 34 de ani, în vara anului 2018 la Juventus a impulsionat trendul ascendent al preţului acţiunilor. Marţi-seară, în disputa cu Ajax Amsterdam, Ronaldo a fost eliminat pentru prima dată din 2010 încoace înainte de semifinalele UEFA Champions League.