Avertisment: carnea de pui din supermarketurile germane este plină de superbacterii rezistente la antibiotice

Autor: Catalina Apostoiu 21.04.2019

Situaţia se va îmbunătăţi numai dacă guvernul le va interzice veterinarilor să prescrie antibiotice „pentru a compensa efectele condiţiilor catastrofale de creştere şi accelerării creşterii în producţia de carne ieftină“.



Un studiu a descoperit că jumătate din carnea de pui comercializată de supermarketurile cu discount din Germania este contaminată cu germeni rezistenţi la antibiotic care reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii. Rezultatele indică faptul că antibioticele sunt utilizate excesiv în fermele industriale de păsări, scrie Deutsche Welle.

Organizaţia de mediu şi protecţia consumatorilor Germanwatch a dus 59 de eşantioane de carne de pui de la mari supermarketuri cu discount la analiză într-un laborator universitar şi a descoperit că 56% din acestea sunt colonizate de germeni rezistenţi la antibiotice. Eşantioanele au provenit de la cele mai mari patru măcelării din Germania.

În mod alarmant, studiul a descoperit că o treime din eşantioanele de carne de pui de la supermarketurile Lidl, Netto, Real, Aldi şi Penny sunt contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice de a patra şi a cincea generaţie folosite ca soluţie de ultimă instanţă pentru superbacteriile rezistente la antibioticele tradiţionale.

Experţii spun că bacteriile respective sunt omorâte când carnea este gătită adecvat, dar că oamenii se pot îmbolnăvi sau muri prin contaminare încrucişată cu alimente negătite din bucătărie. Muncitorii de la fermele industriale pot fi de asemenea expuşi germenilor prin inhalare.

Au fost analizate şi 12 eşantioane de carne de pui de la fermieri mai mici, descoperindu-se că doar una avea germeni rezistenţi la antibiotice. În cadrul altei analize, şase eşantioane de la ferme ecologice nu au avut niciun astfel de germeni.

Germanwatch a legat rezultatele diferite de utilizarea excesivă de antibiotice la fermele industriale.

Situaţia se va îmbunătăţi numai dacă guvernul german va interzice veterinarilor să prescrie antibiotice „pentru a compensa efectele condiţiilor catastrofale de creştere şi accelerării creşterii în producţia de carne ieftină“, a avertizat organizaţia.

Deşi crescătorii germani de păsări şi-au înjumătăţit consumul de antibiotic din 2011, acesta este încă de două ori mai ridicat decât în Danemarca, Marea Britanie sau Austria, potrivit Germanwatch.

Organizaţia a cerut ca utilizarea de antibiotice de la fermele de păsări să fie redusă dramatic. De asemenea, carnea de pui ar trebui etichetată ca provenind de la ferme industriale pentru a informa mai bine consumatorii.