Este oficial, Sidex va avea un nou proprietar: Indienii de la Liberty Steel au primit aprobarea UE pentru a cumpără Sidex Galaţi

Autor: Răzvan Botea 17.04.2019

Compania Liberty House, controloată de magnatul indian Sanjeev Gupta, a primit aprobarea Uniunii Europene de a cumpără Sidex Galaţi. De asemenea, indianul a mai primit aprobarea pentru achiziţia combinatului siderurgic ArcelorMittal din Cehia, dar şi pentru finalizarea construcţiei unor capacităţi din Italia, Belgia, Luxemburg şi Macedonia, potrivit Financial Times. În acest moment, Sanjeev Gupta se confrunta cu probleme cu un fond eleveţian de investiţii, care a fost principala sa sursă de finanţare.

Aceste achiziţii aprobate de UE vor transforma Liberty într-un jucător important în siderurgia europeană.

„Aceste achiziţii ne vor face al treilea cel mai mare producător de oţel din Europa. Suntem un grup ambiţios şi continuăm să spargem bariere”, a declarat Sanjeev Gupta, citat de FT.

Facilităţile de producţie de oţel sunt vândute ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel european. Vânzarea acestora vine în schimbul aprobărrii de la Bruxelles pentru achiziţia combinatului Ilva din Italia, cel mai mare din Europa şi din aceeaşi generaţie cu Sidex. Ilva îl va costa pe Laksmi Mittal, indianul acre controlează ArcelorMittal, 1,8 mld. euro.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Liberty este un cumpărător potrivit pentru facilităţile scoase la vânzare de Mittal. Autorităţile europene au fost iniţial preocupate că Gupta vine cu prea mulţi bani împrumutaţi pentru aceste achiziţii, însă au fost convinse într-un final de oferta Liberty de a aduce mai mult capital propriu şi astfel să scadă nivelul de îndatorare.

În ultimii trei ani, Sanjeev Gupta a avut o ascensiune impresionantă, de la o oarecare obscuritate la un imperiu industrial întins pe patru continente, cu afaceri de 17 miliarde dolari şi mai mult de 20.000 de angajaţi.

O serie rapidă de achiziţii, de la topitorii de aluminiu în Scoţia la oţelării în Australia, au condus la crearea imaginii sale de salvator al industriei în ţările respective. Una dintre principalele sale surse de finanţare, potrivit documenteor publice, a fost fondul elveţian GAM, care a deţinut obligaţiuni în valoare de 2,8 miliarde  dolari în companiile deţinute de familia Gupta. 

GAM a întâmpinat probleme interne, care au culminat cu suspendarea directorului Tim Haywood şi cu retragerea investitorilor, potrivit Reuters.

Pentru ultimele sale achiziţii, Gupta s-a îndreptat către rivalii săi pentru finanţare.