Engie România investeşte 5 mil.lei pentru calificarea a 120 de elevi din Bucureşti şi Braşov în meseria de instalator

Autor: Roxana Rosu 19.04.2019

Engie Romania, prin companiile sale Distrigaz Sud Reţele şi Engie Servicii, investeşte 5 milioane de lei pentru calificarea a aproximativ 120 de elevi din Bucureşti şi Braşov în meseria de instalatori, pe o piaţă a muncii pe care se simte tot mai acut lipsa de personal calificat.

Compania a înfiinţat anul trecut primele clase de învăţământ profesional dual la Colegiului Tehnic „Mihai Bravu” din Bucureşti, în parteneriat cu asociaţia Hands Across Romania, Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România şi Primăria Sectorului 3.

Cei 60 de elevi care au optat pentru această formă de învăţământ de trei ani îmbină teoria cu practica şi se califică în meseria de instalatori instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze.

Începând cu anul şcolar 2019-2020, ENGIE va continua programul înfiinţând încă o clasă în Bucureşti şi îl va extinde cu o clasă în Braşov, la Colegiului Tehnic „Mircea Cristea”.

“Lipsa de personal calificat a devenit o problemă presantă, care s-a acutizat de la an la an. În perioada 2017-2018 am reuşit să atragem în companie aproximativ 50 de tineri cu specializarea de instalatori, în cadrul Programului de Instalatori Juniori, însă nevoia este cu mult mai mare. Activând într-un domeniu eminamente tehnic, asigurarea unei forţe de muncă calificate, atât pentru partea de exploatare în siguranţă a reţelei de distribuţie de gaze naturale, cât şi pentru serviciile de întreţinere şi exploatare în siguranţă a instalaţiilor interioare deţinute de clienţii noştri, este o condiţie indispensabilă pentru buna desfăşurare a activităţii.”, a declarat Eric Stab, Preşedinte Director General, ENGIE Romania.

Elevii care optează pentru programul Energie pentru meseria mea primesc, pe lângă bursa lunară acordată de statul român, în valoare de 200 de lei, o bursă lunară în valoare de 500 de lei, la care, în funcţie de rezultatele şcolare, se poate adăugă bursa de merit de 200 de lei/lună, acordate de companie.

În plus, ENGIE acoperă cheltuielile de transport pre-urban, în limita a 150 lei/lună, asigură transport urban dedicat şi masa de prânz pe durata practicii. De asemenea, la finalul celor trei ani de studii, elevii primesc certificare şi au oportunitatea de a se angaja în cadrul grupului ENGIE.

Pentru anul şcolar 2019-2020, pre-înscrierile se realizează în perioada 1-31 mai 2019, iar înscrierile între 24 şi 26 iunie pentru ambele instituţii de invăţământ incluse în program, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucureşti, respectiv Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Braşov.

Grupul ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică şi servicii energetice.