Ministrul muncii, Marius Budăi: „Vrem să aducem românii din străinătate acasă. Deja avem 100 de români din Spania şi din Italia care se întorc să lucreze în construcţii în România“

Autor: Adelina Mihai 28.04.2019

De la începutul lui 2019, salariul minim în domeniul construcţiilor a ajuns la 3.000 de lei brut pe lună (faţă de salariul minim la nivel naţional de 2.080 de lei brut pe lună), iar angajaţii din construcţii primesc, în valori nete, un salariu minim de 2.362 de lei net (faţă de salariul minim la nivel naţional de 1.263 de lei net).



Marius Budăi, ministrul muncii, afirmă că informaţia privind cei 500.000 de cetăţeni pakistanezi care ar putea să vină să lucreze în România – care a apărut săptămâna trecută în presa pakistaneză – nu este reală.

„În acest an, contingentul pentru lucrătorii din state non-UE care pot primi drept de muncă în România este de 20.000 de persoane, acesta fiind un număr aprobat prin hotărâre de guvern şi care nu este alocat pentru o ţară anume. Sigur, acest contingent se poate mări, dacă piaţa muncii o cere. Însă informaţia privind aducerea a 500.000 de pakistanezi în România nu este reală, discuţii în acest sens nu au existat, iar când guvernul ia o decizie de majorare a contingentului de muncitori străini din state non-UE care pot veni în România nu stabileşte cotele pentru fiecare ţară în parte“, a declarat pentru ZF Marius Budăi, ministrul muncii.