Fondatorul Bridgewater, unul dintre cele mai influente fonduri de investiţii din lume, cere reformarea capitalismului. „Inegalităţile din SUA au ajuns atât de mari încât riscă să ducă la conflicte sociale de proporţii şi chiar la o revoluţie.“

Autor: Bogdan Cojocaru 23.04.2019

Ray Dalio, miliardar şi fondatorul fondului de investiţii Bridgewater, a averizat că inegalităţile din SUA au ajuns atât de mari încât riscă să ducă la „conflicte sociale de proporţii“ în cea mai mare economie a lumii şi „la o formă de revoluţie“. Iar pentru ca acest pericol să fie diminuat este nevoie de reafirmarea capitalismului, scrie Financial Times.

Alăturându-se corului miliardarilor care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea diferenţelor de avuţie şi la scăderea nivelului de trai al celor săraci, copreşedintele Bridgewater a spus că decalajul tot mai mare al avuţiei din SUA aduce „ameninţări existenţiale“ societăţii americane.

„Disparitatea, mai ales dacă este însoţită de diferenţe de valori, duce la creşterea conflictului şi, la nivelul guvernării, se manifestă sub forma populismului de stânga şi a populismului de dreapta şi adesea prin revoluţii de un fel sau altul.“

Averea lui Dalio, de 69 de ani, se ridică la 17 miliarde de dolari, potrivit lui Bloomberg. Avertismentul său urmează unei declaraţii asemănătoare a directorului executiv al JPMorgan Chase Jamie Dimon, care s-a folosit de scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor pentru a emite un manifest în 10 puncte pentru a readuce măreţia Statelor Unite.

Fondatorul Starbucks Howard Schultz, care ia în considerare să candideze pentru preşedinţia SUA de pe o poziţie de centru, susţine impozite mai mari asupra celor mai bogaţi cetăţeni americani, aşa cum cere şi fondatorul Microsoft Bill Gates. Dalio argumentează prin statisticile care arată că începând cu anul 1980 veniturile ajustate la inflaţie ale celor mai de sus 10% din topul salariaţilor americani s-au dublat, în timp ce cele ale celor mai de sus 1% s-au triplat. În aceeaşi perioadă, a spus el, cei mai de jos 60% au avut o creştere mică sau o stagnare a veniturilor.

Dalio crede că dacă „oamenii cu diferite înclinaţii ideologice nu vor putea lucra împreună pentru a regândi sistemul, astfel încât plăcinta să fie bine divizată şi crescută“, rezultatul va fi „un conflict mare şi o formă de revoluţie care va afecta pe aproape toată lumea şi va micşora plăcinta“. El susţine, de asemenea, că sistemul de finanţare şcolară localizată din SUA a însemnat că comunităţile mai bogate s-au bucurat de beneficiile şcolilor publice mai bogate, în timp ce eşecurile din şcolile din zonele sărace sunt „echivalentul abuzului asupra copilului“.

Dalio a adăugat că potenţialul pentru conflict social în SUA a fost exacerbat de populismul politic, precizând că „în principiu, dacă există un decalaj foarte mare în situaţia economică a oamenilor care împart un buget şi apare o recesiune economică, există un risc ridicat de conflict“.

Totodată, diviziuni sociale şi politice periculoase care există deja în societatea americană" ameninţă structura care ne ţine uniţi şi capitalismul însuşi". În scrisoarea sa către acţionari, Dimon, care a insistat că nu va participa la următoarea cursă prezidenţială americană, apreciază că visul american „este ca o ţesătură care se deşiră pentru mulţi“. El promovează reformele pieţei ipotecare, reducerea „costurilor în creştere ale sistemului de asistenţă medicala“ şi schimbări în politicile de educaţie, imigraţie, infrastructură, reglementare, în sistemul fiscal, juridic, pe piaţa forţei de muncă, bugetare şi de planificare. Schultz, care explorează din ianuarie anul trecut posibilitatea unei candidaturi independente în cursa pentru preşedinţie din 2020, spune că taxele ar trebui să fie majorate pentru cei bogaţi, deşi el nu a specificat cu cât. Bill Gates, a cărui avere netă este estimată la aproape 100 miliarde de dolari, a declarat pentru CNN în februarie că, în timp ce capitalismul a rămas un sistem bun, impozitarea ar trebui să fie mai progresivă. Dalio nu a stabilit soluţii specifice pentru impozitare. În schimb, el s-a concentrat pe argumente mai ample despre modul în care plăcinta economică ar trebui împărţită în mod diferit pentru a potoli tulburările sociale. "Mă îngrijorează cum va fi următoarea recesiune economică", a scris el, "mai ales că băncile centrale au capacitatea limitată de a reacţiona şi avem atât de multă polarizare şi populism".