Companiile de stat de la Bursă îşi pun investitorii în gardă: profiturile urmează să scadă cu 41% în 2019. „Dividendele distribuite la anul vor fi şi ele, în principiu, în scădere.“

Autor: Liviu Popescu 23.04.2019

 „Pe un trend de scădere a profiturilor pentru anul în curs, dividendele distribuite la anul vor fi, în principiu, şi ele în scădere.“



Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz şi Conpet Ploieşti, companii controlate de statul român şi ale căror acţiuni sunt incluse în structura indicelui principal bursier BET, se aşteaptă la scăderi în linie ale rezultatelor nete pentru 2019, de la 15% pentru Nuclearelectrica la 81% pentru Transelectrica, în principal ca urmare a Ordonanţei 114 a guvernului Dăncilă, care le încarcă cu costuri suplimentare.

Cele cinci companii de stat şi-au bugetat venituri de 12,1 mi­liarde de lei pentru 2019, minus 3,6% faţă de cele realizate în anul 2018, în timp ce profiturile nete ar urma să se diminueze cu 41% la 1,4 mld. lei, potrivit datelor agregate de ZF din bugetele emitenţilor.

„Probabil anul 2019 este ultimul cu dividende excepţionale de această amploare, după profiturile de anul trecut. Pe un trend de scădere a profiturilor pentru anul în curs, dividendele distribuite la anul vor fi, în principiu, şi ele în scădere“, spune Cristian Tudorescu, consultant financiar şi confondator Investors Club.