Ungurii îşi asigură o iarnă mai liniştită: din octombrie, vecinii vor avea condiţiile tehnice pentru a aduce 1,75 miliarde de metri cubi de gaz din România

Autor: Roxana Petrescu 25.04.2019

Ungaria are un consum de gaze naturale de circa 10 miliarde de metri cubi pe an, similar cu cel al României, diferenţa fiind că deşi ţara vecină are o suprafaţă de două ori mai mică, are o reţea de conducte de gaze de două ori mai mare decât cea locală. Mai mult, 75% din consumul de gaze a fost asigurat anul trecut de ruşii de la Gazprom, dependenţa ungurilor faţă de gazul rusesc fiind covârşitoare. Din toamna acestui an, lucrurile s-ar putea schimba însă.



„Lucrările de construcţii la proiectul România-Ungaria, faza I, sunt în derulare. Datorită noii staţii de la Csanádpalota, interconexiunea actuală va oferi o capacitate bidirecţională de 1,75 miliarde de metri cubi pe ruta Ungaria-România începând cu 1 octombrie 2019“, se arată într-un raport al grupului petrolier ungar MOL, supus adunării generale a acţionarilor de pe 11 aprilie.

FGSZ, compania naţională de transport al gazului din Ungaria, este parte a grupului petrolier MOL, această funcţionare fiind complet diferită faţă de cea a sistemului energetic local, spart în bucăţi în numele conformării la directivele UE.