Cât de mult finanţează băncile companiile BCR a acordat în ultimii 5 ani credite corporate noi de 25 miliarde lei

Autor: Claudia Medrega 25.04.2019

Creditele noi acordate de BCR pentru companii a urcat în ultimii 5 ani la 25 mld. lei (5,3 mld. euro), din care peste 7 mld. lei (1,5 mld. euro) au fost direcţionaţi spre IMM-uri. Iar ponderea creditelor de investiţii pe termen lung în portofoliul corporate al BCR, care include IMM-uri, companii mari, real estate şi sectorul public, a ajuns în ultimii 3-5 ani la 70-75%, potrivit informaţiilor transmise de BCR la solicitarea ZF.

Companiile româneşti susţin că băncile nu acordă credite pentru investiţii pe termen lung şi din acest motiv le este greu să facă faţă multinaţionalelor.

„BCR a oferit finanţare nouă pentru companii de peste 25 de miliarde de lei în ultimii 5 ani (luând în calcul noile limite de credit aprobate - incluzând facilităţi de cre­di­te, scrisori de credit, scrisori de garanţii, facilităţi de finan­ţare comercială), din care peste 7 miliarde de lei au fost directionaţi către IMM-uri. 70-75% este ponderea cre­ditelor de investiţii pe termen lung în portofoliul cor­po­rate BCR (care include IMM, companii mari, real es­tate şi sectorul public) din ultimii 3-5 ani“, a transmis BCR.

Doar în 2018, BCR susţine că a aprobat credite noi corporate (companii mari, IMM-uri, sectorul public) în valoare totală de 7,1 mld. lei.

Cumulat, creditele şi avansurile acordate clienţilor de BCR au crescut în 2018 cu 8,7% la un sold de 36,4 mld. lei