Proiectul lui Liviu Dragnea privind repatrierea rezervei de aur a trecut de Parlament. Dragnea: Eu nu l-am auzit niciodată pe Mugur Isărescu contestând acest proiect

Autor: Mediafax 25.04.2019

Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţio­na­lă a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străi­nă­tate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi com­pletarea art.30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României a fost adoptat cu 165 voturi „pentru“, 90 de voturi „împotrivă şi trei abţineri.

Comisia de Buget, finanţe şi bănci a Ca­me­rei Deputaţilor a emis pe 16 aprilie un ra­port favorabil, cu amendamente, pe proiec­tul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Comisia a votat şi un amendament la proiectul legislativ prin care, în caz de situaţie de criză care ar pune în pe­ricol stabilitatea mo­ne­tară, ţinta de inflaţie sau politicile ma­cro­eco­nomice, BNR in­for­mea­ză Parla­men­tul şi Guvernul în cel mult 20 de zile.

În prezent, Ro­mâ­nia are rezer­ve de aur, care fac parte din re­zer­vele in­ter­naţionale, de aproa­pe 103,7 tone, respec­tiv 103.697 de kilo­gra­me şi 790 gra­me de aur fin, re­pre­zen­tând 9-10% din re­zer­vele in­ter­naţionale ale ţării. Canti­ta­tea de aur din re­zervă este apro­ximativ aceeaşi din 2007 pâ­nă în pre­zent, dar valoa­rea ei a cres­cut de la 1,6 mi­liarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în de­cembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone de aur, sunt depozitate la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, ast­fel că Banca Angliei nu poate efectua nici­un fel de opera­ţiuni care vizează aurul României.

Faţă de aceste niveluri, reiese că proiec­tul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de to­ne, respectiv 91,5% din canti­ta­tea actuală aflată în străinătate.

Camera Deputaţilor a avut rol de for decizional în acest caz.

Liderul PSD Liviu Dragnea a de­clarat ieri după adoptarea de către Parlament a pro­pu­nerii le­gislative privind repatrierea au­ru­lui, că nu l-a auzit nicioda­tă pe guverna­to­rul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect.

„Eu nu l-am auzit nici­oda­tă pe Mugur Isăres­cu con­tes­tând acest proiect. Sunt consi­lieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foar­te multe pros­tii, au spus foar­te mul­te min­ciuni, pro­po­vă­duiau că în România nu va func­ţio­na pro­gramul de guvernare al nos­tru şi s-au înşelat. Când eu o să văd o poziţie oficială a BNR ex­primată de guvernator atunci vă rog să mă întrebaţi. Este un proiect de lege pe care îl susţin“, a declarat Dragnea la Parlament.

Totodată, întrebat dacă Guvernul a transmis un punct de vedere la acest proiect, preşedintele PSD a afirmat: „Vă rog să întrebaţi Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere“.

Deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat, ieri, că liberalii vor sesiza CCR în legătură cu proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, adoptat de Parlament, care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

„Vorbim despre un proiect de lege care are un populism aparte în aceste zile, pentru că suntem în campanie electorală. Folosiţi acest proiect de lege pentru a reduce la tăcere anumite voci care vă critică pentru modificările pe care le faceţi la codurile penale. Este un proiect care pare că în viitor ar putea deveni periculos pentru această ţară, aşa cum sunteţi cu toţii în această guvernare. Rezerva de aur reprezintă credibilitatea acestei ţări, nu credibilitatea PSD-ului sau a colegilor din comisia de buget-finanţe sau a lui Teodorovici. Ca să treceţi acest proiect de lege trebuie să faceţi un lucru simplu, să obţineţi opinia BNR. Nu aţi făcut acest lucru, treceţi proiectul în mod ilegal şi îl vom contesta la Curte. Ştiţi care sunt cele trei ţări care şi-au repatriat în mod total rezerva de aur? Venezuela, Turcia şi Ungaria. Din modul de comportament politic pe care îl practicaţi este perfect raţional să vă aliniaţi cu aceste trei ţări“, a delcarat Pavel Popescu, în plenul Camerei Deputaţilor.

În replică, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că orice stat are dreptul să îşi ţină în ţară averea. Ea l-a contrazis pe liberal, affirmând că Venezuela nu a putut să îşi repatrieze aurul.