Jean-Pierre Marielle, unul dintre cei mai mari actori francezi, a murit la vârsta de 87 de ani

Autor: Ana Obretin 25.04.2019

Actorul Jean-Pierre Marielle, o personalitate a teatrului şi cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 87 de ani, potrivit unui anunţ al familiei acestuia, citat de Le Figaro.

Actorul, printre ale cărui roluri celebre s-a numărat şi cel din filmul "Toate dimineţile lumii/ Tous les matins du monde" (1991), a murit miercuri, din cauza unei maladii cronice.

Simbol al unei epoci în care actorii puteau apărea pe marele ecran fumând şi rostind cuvinte injurioase, Jean-Pierre Marielle era celebru şi pentru vocea sa puternică.

Odată cu el dispare una dintre ultimele figuri ale aşa numitei "bande a conservatorului", formată la începutul anilor 1950, din care mai făceau parte Jean-Paul Belmondo, Claude Rich şi Jean Rochefort.

"Întotdeauna avem impresia că actorii pe care îi iubim sunt nemuritori", a declarat pentru BFMTV Patrice Leconte, regizorul filmului "Les grands ducs" (1996), în care, alături de Marielle şi Rochefort, a jucat şi Philippe Noiret.

După o carieră care a inclus peste o sută de filme, spectacole de teatru şi producţii de televiziune, Marielle s-a retras de pe ecrane în urmă cu câţiva ani.

A fost nominalizat de şapte ori la premiile César - echivalentul Oscarurilor în Franţa -, inclusiv pentru rolul din "Tous les matins du monde".

Iniţial actor de teatru, Jean-Pierre Marielle s-a impus în cinema-ul francez în anii 1960, atât în comedii, cât şi în drame, precum "Le diable par la queue", de Philippe de Broca, "La valise", de Georges Lautner, şi "Comment réussir quand on est con et pleurnichard", de Michel Audiard. Printre rolurile marcante din carieră se numără şi cele din "Que la Fête commence", de Bertrand Tavernier, "Dupont Lajoie", de Yves Boisset, "Coup de Torchon", de Bertrand Tavernier, "Tenue de soirée", de Bernard Blier, "Uranus", de Claude Berri, "La Petite Lili", de Claude Miller, şi "Les âmes grises", de Yves Angelo.

"Vocea, charisma, ochii zâmbitori şi simţul jocului. Întotdeauna corect şi neaşteptat, Jean-Pierre Marielle a fost un actor generos, pe care l-am iubit în toate rolurile, în cinema, ca şi în teatru", a declarat ministrul francez al Culturii, Franck Riester.