Dezmăţ la stat: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii patru ani, de la 57 de miliarde de lei la 108 miliarde de lei. “Greşeala majoră s-a făcut la nivelul autorităţilor locale, pentru că guvernul le-a permis să-şi majoreze salariile cât pot. S-a ajuns ca primării foarte mici, de la ţară, să aibă un salariu mediu de 1.000 de euro net.”

Autor: Adelina Mihai 26.04.2019

Salariile bugetarilor vor costa 108 mld. lei în 2019 dacă se menţine creşterea de 25% a cheltuielilor de personal din primele două luni. În 2016, erau de 57 mld. lei

 



Cheltuielile de personal bugetar au ajuns în primele două luni din an la 15,7 mld. lei, în creştere cu 25% faţă de perioada si­mi­lară din 2018. În ritmul actual de creştere, costurile cu salariile bugetarilor vor ajunge anul acesta la 108 miliarde de lei, nivelul fiind dublu faţă de acum patru ani.

„După anul 2016, salariile în sectorul bugetar au crescut cu câte 20% pe an, cu un ritm foarte accelerat. (...) Greşeala majoră s-a fă­cut la nivelul autorităţilor locale, atunci când Guvernul le-a permis să îşi majoreze salariile cât pot, într-un anumit interval minim- maxim. Majo­ritatea şi-au crescut salariile spre limita superioară, astfel că s-a ajuns ca primării foarte mici de la ţară să aibă un salariu mediu de 1.000 de euro net“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Pe lângă creşterile de salarii – realizate cu un ritm mai accelerat în sectorul sănătate şi asistenţă socială – majorările de cheltuieli au fost generate şi de creşterea numărului de salariaţi de la stat. În luna februarie a acestui an, numărul de bugetari a ajuns la 1,2 milioane de persoane, fiind cu 40.000 de salariaţi mai mare decât situaţia de la finalul anului 2016.

Ca pondere în PIB, salariile bugetarilor vor depăşi anul acesta 10% din PIB, după ce în 2018 au reprezentat 9,1% din PIB, similar cu nivelul înregistrat în anul 2008. În urmă cu patru ani, salariile angajaţilor de la stat re­pre­zentau doar 7,5% din PIB (respectiv 57 mld. lei, faţă de nivelul de 108 mld. lei estimat pentru 2019).

„Pe standarde ESA (standarde europene, care permit comparaţia cu alte state – n.red.), cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns anul trecut la 11% din PIB, în timp ce în anii de criză au fost sub 8% din PIB. Media europeană este sub 10% din PIB“, a mai spus Ionuţ Dumitru. El a mai subliniat faptul că, în România, nivelul cheltuielilor cu salariile bugetarilor ca pondere în PIB este deja peste media europeană, în condiţiile în care nivelul veniturilor colectate din taxe şi impozite reprezintă 26% din PIB în România, iar în restul statelor UE media este de 40%.