SIF-urile au investiţii de 2,3 mld. lei la Banca Transilvania şi BRD. În S2/2018 toate cele cinci societăţi au cumpărat TLV şi două au luat BRD

Autor: Liviu Popescu 26.04.2019

SIF2 Moldova are cele mai mari investiţii la Banca Transilvania din rândul celor cinci societăţi şi cu o deţinere de 7,176% din capitalul social este al doilea cel mai mare acţionar al instituţiei de credit după Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au in­vestiţii de 2,3 mld. lei la Banca Transil­vania şi BRD, cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursa românească, şi au o participaţie de 16,39% din capitalul social al băncii de la Cluj şi alta de 8,9% la BRD, potrivit datelor agregate de ZF din cele mai recente rapoarte ale societăţilor.

Spre comparaţie la finele lunii iunie din 2018, SIF-urile aveau investiţii uşor mai mari ca valoare, însă până la finalul anului acestea au achiziţionat acţiuni bancare în contextul în care preţurile s-au diminuat în decembrie 2018 ca urmare a Ordonanţei 114. Astfel toate cele cinci SIF-uri şi-au majorat ponderile în capitalul social al băncii de la Cluj, în timp ce din rândul celor patru SIF-uri acţionare la BRD, doar două au suplimentat deţinerile, respectiv SIF4 şi SIF5.