Şeful uneia dintre cele mai mari companii franceze, Bouygues: Acţionariatul salariaţilor este un element de structură al capitalismului mondern

Autor: Bogdan Cojocaru 26.04.2019

Noul plan al guvernului francez de acţiune pentru creştere şi transformarea companiilor - Pactul, cum este cunoscut - încurajează acţionariatul salariaţilor şi are motive să o facă, scrie pentru cotidianul Le Monde Martin Bouygues, CEO al Bouygues, un conglomerat francez de construcţii, media şi telecom.

Este vorba de un sistem care aduce beneficii ambelor părţi, companiei şi salariatului şi chiar pentru societate în ansamblul ei pentru că reabilitează acţionariatul, făcându-l o valoare socială, nu doar una antreprenorială. Pactul, adoptat de parlament pe 11 aprilie după un an şi jumătate de pregătiri, aduce companiilor noi mijloace de inovare, de transformare, de creştere şi de creare de locuri de muncă, scrie Bouygues.

Este, de asemenea, o lege mai importantă decât pare pentru modernizarea capitalismului. Bouygues a devenit prima companie din componenţa CAC 40, principalul indice bursier al bursei de la Paris, care încurajează acţionariatul salariaţilor. Aceştia reprezintă al doilea acţionar al grupului, cu 19% din capital şi 25,8% din drepturile de vot. Guvernul francez a fixat un obiectiv ambiţios: ca 10% din capitalul companiilor franceze să ajungă să fie deţinute de salariaţii acţionari până în 2030.