Ministrul Comunicaţiilor: 150.000 de gospodării din zone izolate vor avea fibra optică la poartă în trei ani

Autor: Adrian Seceleanu 26.04.2019

♦ Până în prezent au fost semnate 18 contracte de finanţare de 60 mil. euro pentru noua reţea ♦ Ministrul Alexandru Petrescu a anunţat şi că a deblocat utilizarea reţelei RO-NET în 110 localităţi din Moldova.



Un număr de 150.000 de gospodării din 700 de localităţi izolate din mai multe judeţe ale României vor avea „la poartă“, în trei ani, o reţea de fibră optică pe care operatorii de comunicaţii o vor putea utiliza pentru a le furniza consumatorilor şi companiilor sau instituţiilor servicii de internet de mare viteză, televiziune şi telefonie. Proiectul, denumit Next Generation Networks - NGN (reţele de generaţie următoare - în română - n. red.), va fi finanţat din bani europeni, iar valoarea totală a investiţiilor va depăşi 90 de milioane de euro.

„Reţelele vor acoperi un număr de 698 de loca­li­tăţi şi aproximativ 150.000 de gos­po­dării. Până în prezent au fost semnate un nu­măr de 18 con­tracte de finanţare în va­loare totală a in­ves­tiţiilor de 60 mi­l. euro. Alte şase con­tracte de fi­nan­ţare sunt în curs de sem­nare, cu o valoare totală de 30 mil. euro. Şi alte trei contracte de finanţare vor fi sem­nate în viitorul apropiat“, a declarat mi­nis­trul co­mu­nicaţiilor Alexandru Petrescu în cadrul unei conferinţe de presă. Proiectele au fost lan­sate în contextul în care în România mai puţin de 40% din lo­ca­li­tăţile din mediul rural sunt acoperite cu reţele de fibră optică, a precizat Petrescu. Ministrul comu­nicaţiilor a anunţat şi că a deblocat utilizarea unei por­ţiuni din reţeaua RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de in­fras­tructură de comunicaţii din România, finanţat de asemenea în pro­porţie majoritară din bani europeni şi care de la lansarea din 2014 a fost marcat de un lung şir de blocaje şi întârzieri. Reţeaua RO-NET, cons­truită de grupul Telekom România (şi subcontractorii săi), a avut ca obiect construirea de reţele de fibră optică în circa 700 de localităţi izolate.