Guvernul PSD a aprobat coplata în sistemul medical privat

Autor: Georgiana Mihalache 26.04.2019

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 24 aprilie, ordonanţa de urgenţă privind contribuţia personală prin care pacienţii care merg în privat pot plăti diferenţa dintre suma decontată de stat spitalului privat şi tariful intervenţiei în privat.

Proiectul de ordonanţă a fost pus în dezbatere publică la începutul lunii aprilie şi a atras criticile repre­zentanţilor câtorva asociaţii de pacienţi, care au susţinut că aplicarea legii şi în cazul analizelor medicale sau a investigaţiilor de tip CT (computer tomograf) sau RMN (rezonanţă magnetică nucleară) va îngrădi accesul pacienţilor la aceste servicii în privat. În prezent, pentru investigaţiile paraclinice în privat, pacienţii nu plătesc în plus dacă merg cu bilet de trimitere şi pot aştepta câteva luni pe listă, până când sunt fonduri suficiente de la Casa de Asigurări.

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că prin contractul cadru care va intra în vigoare la 1 iulie se vor stabili serviciile medicale pentru care intră în vigoare coplata, precum şi un nivel al contribuţiei pacientului.

Pacienţii vor fi informaţi pe pagina de internet a furnizorilor privaţi în legătură cu diferenţa pe care o pot suporta prin contribuţie personală, mai informează ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a argumentat propunerea legislativă prin faptul că ar scoate din „zona gri” spitalele private, care practicau un fenomen criticat de ministrul de resort, prin care pacienţii plăteau şi alte costuri în plus pentru un serviciu medical decontat în acelaşi timp şi de Casa de Asigurări.

Mai multe clinici au intrat în vizorul autorităţilor pentru această practică, până acum ilegală, existând anchete în derulare, cum este cazul spitalului Sanador din Capitală.

 

Ce presupune contribuţia personală?

♦ În prezent, o operaţie este decontată de stat în limita a 2.000 de lei, de exemplu. Spitalul privat stabileşte tariful la 7.000 de lei, considerând că acesta este „costul real”. Dacă spitalul alege să contracteze fonduri de la Casă, primeşte cei 2.000 de lei, iar restul este plătit de pacient prin această contribuţie personală. Nu este însă clar cum stabileşte operatorul privat costul real al unei operaţii sau dacă nu va ajunge să crească preţurile serviciilor pe care le oferă, invocând chiar acest „cost real”.