Un nou referendum: Iohannis întreabă poporul ce facem cu corupţia, dar întrebarea este ce se întâmplă în practică cu răspunsurile

Ziarul Financiar 26.04.2019

Administraţia Prezidenţială a anunţat ieri întrebările la referendumul pe justiţie din 26 mai, care va avea loc odată cu alegerile europarlamentare.

Întrebările referendumului:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele de urgenţă direct la Curtea Constituţională?

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea referendumului, actualizată în vara anului trecut, se arată că pragul necesar pentru validarea referendumului este de minimum 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

Art. 5 (2) din legea 3/2000: „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.