Peste 1 milion de consumatori şi-au schimbat furnizorul de curent. Migraţia a schimbat raportul de forţe din piaţa furnizării de electricitate. Electrica a pierdut poziţia de lider în favoarea Enel

Autor: Roxana Petrescu 26.04.2019

De la nimic, piaţa concurenţială a energiei pentru populaţie a ajuns anul trecut la aproape 25% din consumul de electricitate pentru acest segment, mai bine de un milion de puncte de consum casnice (dintr-un total de circa 8 milioane) trecând de la un furnizor la altul în căutarea unui preţ mai bun.

Pentru furnizori această migraţie este o oportunitate de business, obiectivul fiind ca odată cu energia, în casele celor care fac această mutare să intre şi cu alte servicii cum ar fi furnizarea de gaz natural sau anumite soluţii de eficienţă energetică.

Potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în ulti­mul trimestru al anului trecut mai erau circa 6,56 mi­lioa­ne de consumatori casnici alimentaţi de furnizori de ulti­mă in­stan­ţă (FUI), adică reglementaţi, cu 1,1 milioane de con­su­matori mai puţin faţă de ultimul trimestru din 2017. Aceşti FUI sunt de fapt marile companii care operează re­ţelele de distribuţie a energiei: Electrica, Enel, CEZ şi E.ON.