Unde îşi petrec românii vacanţa de Paşte? Pensiunile din Rânca vor rămâne cu camerele aproape goale, deşi proprietarii au redus preţurile chiar şi cu 50%: „50 de lei pe noapte costă o cameră pentru două persoane. Nu a venit nimeni”

Autori: Loredana Ficiu , Mediafax 26.04.2019

Proprietarii unităţilor de cazare din staţiunea Rânca, judeţul Gorj, se plâng că, deşi au coborât tarifele faţă de anul trecut, pentru a atrage clienţii, vor rămâne cu camerele goale, în perioada sărbătorilor pascale. Ei dau vina pe autorităţile locale, care nu ar fi creat condiţii pentru turişti.

Proprietarii pensiunilor din staţiunea Rânca au redus preţurile pentru vacanţa de Paşte, dar nu au reuşit să atragă mulţi turişti. Cei care doresc să se relaxeze în zonă, în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai, trebuie să plătească între 50 şi 100 de lei pentru o noapte de cazare.

Turiştii pot merge la schi, cu sania şi pot mânca produse tradiţionale. Proprietarii de cabane, pensiuni şi hoteluri din zona montană a judeţului Gorj spun însă că, de această dată, nu au reuşit să atragă clienţii, deşi preţurile au rămas la nivelul celor din anii trecuţi sau au coborât în unele cazuri.

Constantin Pănescu, proprietarul unui complex turistic situat la baza principalei pârtii de schi din Rânca, spune că, pentru Paşte, deocamdată, doar două din cele 30 de camere pe care le are în unitate sunt ocupate.

„Având în vedere că zona este lăsată de izbelişte de către autorităţi, parcă şi turiştii o simt şi nu mai au tragere de inimă, cu toate că am fidelizat tot ce am putut şi cât am putut. Aceştia găsesc alte destinaţii. Când te sună pentru o eventuală rezervare, te întreabă, din discuţiile purtate cu colegii mei, dacă s-a deschis Transalpina, dacă s-a îmbunătăţit mersul pe drumurile adiacente să poată să ajungă la pensiuni, la cabane. Nu s-a făcut nimic. O să fie greu şi pe drumul care duce spre biserică, în noaptea de Înviere. Eu am ocupate două camere, din 30. Preţurile sunt de 80 de lei şi 100 de lei, camera de două persoane, în funcţie de confort, deci 40 şi 50 de lei de persoană, mai mici ca anul trecut, numai să atragem, dar degeaba. Pregătim aperitive, sărmăluţe cu piftii, ied şi miel la grătar, proţap, carne de la garniţă, palincă, vişinată, cozonaci”, a declarat Constantin Pănescu.

Proprietarul nu exclude declanşarea, în perioada următoare, a unor proteste ale administratorilor şi angajaţilor pensiunilor, în cazul în care autorităţile nu vor măsuri.

„Avem cheltuieli mari cu personalul, trebuie să-i lăsăm în şomaj, să-i lăsăm să plece la mare, eu nu ştiu cu cine vom mai lucra la vară. Nu ştiu cât vom mai rezista, pentru că de o lună şi jumătate nu au fost decât circa patru structuri de cazare deschise, restul s-au închis. Dacă autorităţile chiar nu vor să facă nimic, cred că până la urmă ajungem în Piaţa Victoriei şi noi, 100 dacă ne ducem, cu angajaţi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Constantin Pănescu, preşedintele asociaţiei care reprezintă interesele proprietarilor de pensiuni şi hoteluri din staţiunea Rânca.

Reprezentanţii unei cabane din zonă au redus preţurile cu 50% faţă de anul 2018, însă şi în aceste condiţii vor rămâne cu unitatea închisă.

„50 de lei pe noapte costă o cameră pentru două persoane. Nu a venit nimeni”, a spus proprietarul.