Sfârşitul unei ere: Astăzi este ultima zi pentru Robor în calculul creditelor cu dobânzi variabile. Cum evoluează Roborul înainte să fie înlocuit

Autor: Ştefan Stan 30.04.2019

BNR a anunţat că va publica în 2 mai noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor reglementat prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului 19/2019, iar primul indice se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din T4/2018.

„Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, a transmis BNR.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetarăinterbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR, aici .

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 3,37% pe an, de la 3,38% pe an în sesiunea de luni, după o majorare consistentă în ultimele săptămâni, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acesta este cel mai ridicat nivel de pe 3 august 2018. 

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,42% pe an.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,50%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,55%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor. Acest indice urmează să se schimbe în calculul ratelor pentru creditele noi.