Până când o să plătim? Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 3,2 miliarde lei şi 250 milioane euro în cadrul emisiunilor de titluri de stat planificate în mai

Autor: Roxana Rosu 30.04.2019

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 3,2 miliarde lei şi 250 milioane euro în luna mai în cadrul unor emisiuni de titluri de stat, plus 480 milioane lei în oferte necompetitive.

În aprilie, ministerul a plasat obligaţiuni de aproape 3,2 miliarde lei, mai puţin decât suma stabilită iniţial, de 3,6 miliarde lei, în special din cauza eşecului licitaţiilor de titluri cu scadenţa la un an din 11 aprilie, comentează analiştii Unicredit Bank.

Randamentele au crescut în aprilie, influenţate de datele privind inflaţia anuală din luna martie, care au suprins piaţa în sens pozitiv.

Emisiunile în euro planificate pentru luna mai au scadenţă de 2 ani şi 5 ani. 

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a ajuns la pragul de 27 mld. euro după ce în luna aprilie din acest an a fost împrumutată de pe pieţele externe suma record de 3 mld. euro, prin trei serii de euroobigaţiuni cu maturităţile pe 7 ani, 15 ani şi, în premieră, pe 30 de ani.

Ministerul Finanţelor a anunţat că, în con­textul implementării planului anual de fi­nan­ţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada 2019 - 2020 are în vedere emiterea de euro­obli­gaţiuni în valoare de aproximativ 8,25 mld. euro (echivalent), din care 3 mld. euro au fost deja emise în data de 03 aprilie 2019.