Tornadă formată în zona localităţii Drajna din judeţul Călăraşi. Meteorologii fac apel la calm

Ziarul Financiar 30.04.2019

O tornadă impresionantă a fost filmată, marţi, de mai mulţi şoferi în zona localităţii Drajna din judeţul Călătaşi, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare. Meteorologii susţin însă că astfel de evenimente nu reprezintă motiv de panică. 

"În zona Bărăganului, Drajna, a fost un mediu instabil care a permis dezvoltarea unei supercelule, a unui nor cu dezvoltare foarte mare pe verticală, iar în astfel de situaţii, de supercelulă, uneori la baza norului se generează şi mişcare circulară care poate să ajungă şi la nivelul solului şi, prin urmare, să se transforme într-o tornadă. Aşadar, au fost condiţii în această zonă să se producă aşa ceva. Filmările coincid cu zona în care noi am observat pe radarul meteorologic că ar fi sputut să se întâmple aşa ceva sau nu", a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Meteorologul susţine că parametrii unui astfel de fenomen pot fi detectaţi cu radarul, însă confirmarea unei tornade şi ce categorie este se determină doar din din momentul în care aceştia merg la faţa locului pentru a face constatări.

"Nu avem o valoare clară pe radar, aceasta a fost exact între cele două radare de la Bucureşti şi de la Medgidia, putem spune că a avut viteză undeva mai sus nu jos, nu la nivelul nostru. S-au mai întîmplat, nu este o noutate şi se întâmplă în zona României. Se întâmplă doar că norocul nostru că în general nu s-au produs în zone populate şi să producă foarte mari pagube decât Făcăieni, asta a fost după părerea mea cu traiectoria cea mai lungă şi a durat cel mai mult. Nu trebuie să ne panicăm pentru că sunt fenomene care se întâmplă, e ca şi când ne-am panica de o grindină, de o aversă de ploaie mai puternică, sunt fenomene care se întâmplă în perioadă cu vreme instabilă, dar tornada nu este un fenomen care să se producă frecvent. Asta nu înseamnă că nu este periculoasă", potrivit sursei citate.