Ce puteţi citi în numărul din această săptămână al revistei Business MAGAZIN

Autor: Ioana Matei 01.05.2019

♦ „Antreprenori, treceţi graniţa!” este articolul de copertă al celei mai recente ediţii a Business MAGAZIN. Fie că e vorba despre materiale de construcţii, servicii financiare, cosmetice sau produse alimentare, antreprenorii români au căutat şi au găsit oportunităţi de creştere mai departe de frontierele României. Chiar şi aşa însă, investiţiile directe realizate de companiile româneşti în străinătate sunt sub nivelul de 750 de milioane de euro (date din 2017), ceea ce plasează România pe ultimul loc în regiune, semn că potenţial de expansiune mai există. Doar Polonia, de pildă, a avut în 2017 investiţii de peste 25 de miliarde de euro în străinătate. Cine sunt însă antreprenorii români al căror curaj a pus România pe harta investiţiilor străine?

♦ Tehnologia 5G a fost denumită „A patra revoluţie industrială”, iar operatorii de telefonie mobilă pregătesc investiţii considerabile pentru a se asigura că România îşi păstrează locul fruntaş în clasamentul statelor după viteza de transmisie a datelor pe internet. Cătălin Bulga, director de tehnologie în cadrul Vodafone România, vorbeşte despre provocările aduse de noua tehnologie şi despre ce va însemna acesta pentru diferite zone ale economiei.

♦ Motivarea angajatului este deja un concept învechit, iar schemele clasice de beneficii extrasalariale, cum ar fi acordarea de tichete de masă sau abonamente la sala de sport, nu mai sunt suficiente în contextul actual al pieţei muncii. „Engagementul” este cuvântul cheie pentru angajaţii prezentului, spune specialistul în psihologie organizaţională Dragoş Iliescu. Cum se traduce acesta pentru companiile din România?

♦ Fraţii Adrian şi Dan Popa au decis să schimbe cu totul modelul de afacere cu care au intrat pe piaţa produselor de birotică şi papetărie, în urmă cu două decenii. Au renunţat cu totul la furnizori şi au creat primul magazin online dedicat exclusiv companiilor. Chiar dacă în primul an au înregistrat venituri în scădere, ei pariază în continuare pe digitalizare.

♦ Cu instituţiile statului şubrezite de corupţie şi cu economia sărăcită de război, împărţită între olirgarhi, ucrainenii şi-au ales ca preşedinte un actor care-şi primeşte banii de la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Ucraina. Actorul l-a înfrânt copleşitor pe preşedintele în funcţie, care şi el este un influent om de afaceri.

Cum s-au transformat alegerile din Ucraina într-un război între oligarhi?