Vor plăti sau nu românii dobânzi mai mici la creditele în lei? Băncile pot să le acorde consumatorilor credite în lei legate de noul indice IRCC, care înlocuieşte ROBOR

Autor: Claudia Medrega 01.05.2019

♦ BNR publică mâine noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele retail în lei, urmând să vedem care este diferenţa dintre cotaţiile de dobândă afişate de bănci şi indicele calculat pe baza tranzacţiilor efective ♦ În prezent, există circa 4,9 milioane de credite pentru persoane fizice ♦ În 2018, băncile au acordat populaţiei credite noi învaloare de 34,8 mld. lei.

Băncile vor putea să le acorde con­su­ma­torilor începând din această lună cre­dite în lei cu do­bândă variabilă legate de o nouă referinţă - indicele de re­ferinţă tri­mestrial pentru creditele acordate con­­su­matorilor, denumit IRCC -, care în­lo­cuieşte ROBOR în contractele de credit retail în lei.

Noul indice IRCC va fi calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare pentru o anumită perioadă, la care băncile vor putea să adauge o anumită marjă fixă. Concret, chiar dacă indicele IRCC va fi mai mic decât indicele ROBOR, băncile pot să adauge la dobânda aferentă tranzacţiilor interbancare ce marje fixe vor astfel că românii ar putea să plătească dobânzi la creditele în lei mai mari sau mai mici decât până acum.