Campionii energetici regionali se întrec în achiziţii şi proiecte. Cei din România ratează orice oportunitate, aşa că statul le ia banii pentru salarii şi pensii

Autor: Roxana Petrescu 01.05.2019

PGNiG, compania de gaze din Polonia, a semnat de la începutul anului 2019 trei acorduri de explorare în Marea Nordului şi a primit avizul autorităţilor americane pentru un terminal de lichefiere a gazului în Golful Mexic. PGE, campionul energetic polonez, a primit deja 13 scrisori de interes pentru un proiect eolian colos în Marea Baltică. Cehii de la CEZ cumpără eoliene în Franţa şi Germania şi soluţii smart în Israel prin intermediul propriului fond de investiţii. Care sunt realizările campionilor energetici locali de la începutului anului? Finalizarea bugetelor pentru 2019.



Anul 2018 a fost unul dintre cei mai slabi pen­tru piaţa de fuziuni şi achi­ziţii în domeniul energiei după ce în 2017 sec­­torul a surprins cu tran­zacţii de ordinul su­te­lor de milioane de euro. Înce­putul anului 2019 nu anunţă mari schim­bări, iar în timp ce mana­ge­men­tul firmelor locale ener­getice a fost ocupat până acum să com­pună bu­getele pentru 2019, mi­siune îngreunată de multiplele schim­bări legislative, sau să ceară salarii mari, în regiune firmele de profil se mişcă.

Cel mai recent exemplu care con­firmă incapacitatea companiilor ro­mâ­neşti de a juca un rol în regiune este pre­luarea reţelei de distribuţie a ener­giei din Republica Moldova de un fond de investiţii cu acţionariat incert. De această achiziţie fusese interesată şi Elec­trica, firmă în care statul român con­tinuă să fie cel mai important ac­ţionar, dar, aparent, pentru firma locală au fost mai importante negocierile pri­vind creşterea salariilor adminis­tra­to­rilor decât vânătoarea de oportunităţi re­gionale.