Revoltă pe Facebook: O parte dintre români (cei care au credite) se întreabă de ce trebuie să plătească ratele la Robor, care e mai mult mare, iar cealaltă parte acuză că este o scamatorie şi se aşteaptă la explozia noului indice IRCC în lunile care urmează

Autor: Ştefan Stan 02.05.2019

Noua formulă de calcul a dobânzilor variabile a generat deja un nou val de nemulţumiri la numai o oră de la anunţarea primei valori de către BNR. Românii cu credite sunt nemulţumiţi că noul indice IRCC se va lua în calcul numai în calcul creditelor noi, cele vechi rămânând sub incidenţa Robor, care momentan este semnificativ mai ridicat (IRCC este cotat la 2,36%, în timp ce Robor este cotat la 3,32% joi, 2 mai). 

O parte din nemulţumiir vin din neaplicarea la creditele vechi, altă parte vin din certitudinea că şi noul indice IRCC va ajunge cel puţin la valoarea Robor în următoarele luni, băncile fiind luate pe ”nepregătite”. Valoarea indicelui de 2,36% este calculată pe baza datelor din T4 2018, când încă nu era în discuţie introducerea acestui indice ca înlocuitor la Robor. 

Vedeţi mai jos o serie de mesaje publicate de cititorii ZF pe Facebook: 

”Nu e discriminare pt cei cu rate vechi? Va fi un val de procese...”

”1% in plus la dobanda e jecmaneala ... nu estimare ...e hotie .... sa dea banii inapoi la creditati”

”Numai cel cu coarne mai poate să înţeleagă de ce nu s-a putut reduce şi roborul vechi. Acum de ce se poate?”

”E discriminare. Mai mult este si combinata cu un grad de imbecilitate mare ceea ce o face, per total, o combinatie fatala”

”Praf in ochi...indicele va fi corelat cu rata inflaţiei mai mult ca sigur şi atunci ia să vedeţi cum o să facă plecaciuni să se întoarcă la vechiul ROBOR.Cand o pocni un 5% nici pupatul de moaşte nu va mai salva noii împrumutaţi de la falimentul personal”.

”În calculul dobânzii este deja luată inflaţia doar că acest indice face referire la trimestrul trecut...stai sa vezi peste 3 luni că se va învârti în zona vechiului calcul”

”Staţi să vedeţi peste 3 luni "noul robor"

”Nu ii mai crede nimeni, i-au ingenunchiat pe tinerii tarii, cu prima casa si cu ROBOR, si acum vor sa mai agate la stat in genunchi pe 30 ani, si peste 5 ani mai apare o inflatie ceva si asta va fi mai rau ca francul elveţian. Buba e ca daca nu le merge cu IRCC, si nu o sa le mearga, ca lumea nu mai e proasta, o sa puna presiune pe ROBOR si pe cei care au deja credite, sa faca refinantari pe noul IRCC. Nu mai fac un credit nici daca imi mananc de sub unghie”

”Poti face refinantare daca esti sigur că noua varianta este mai buna. Eu nu as fi asa sigur că va rămâne mai jos.”

”Asta e o scamatorie, vedeţi peste 3 luni că vor avea aceleaşi valori”

"Asta sună exact ca împrumutul în franci elveţieni!"

”Este incredibil cum suntem pre-lucrati chiar ostentativ. Suntem desconsiderati grav, grav! Cand tara se împrumuta permanent, atunci cum se face oare aceasta schema de credite ieftine ori ieftinite asa ad-hoc?”