Surpriză mare: Liviu Voinea renunţă la poziţia de viceguvernator al BNR şi pleacă la FMI ca reprezentant al României. Plecarea la Washington arată că Voinea nu mai era în cărţi pentru noua conducere a BNR, care trebuie votată în octombrie

Autor: Roxana Rosu 02.05.2019

Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a fost numit reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional şi va prelua funcţia de Senior Advisor al Directorului Executiv al FMI începând cu data de 26 august.

Mandatul actualului reprezentant la FMI, Mugur Tolici (50 ani), încetează, la cererea sa, pe 23 august. El a fost anterior directorul de resurse umane al Băncii Naţionale şi a preluat funcţia de la Washington în toamna anului trecut. 

În vederea preluării mandatului la FMI,  Liviu Voinea va renunţa, cu aceeaşi dată, la poziţia de Viceguvernator al BNR. 
 
Liviu Voinea a fost numit viceguvernator în 2014, fiind susţinut de premierul de atunci Victor Ponta.  
 
Când a venit Liviu Dragnea la conducerea PSD, Liviu Voinea nu a mai fost în prima linie la partid. La un moment dat, el era şi pe o listă posibilă de candidaţi pentru funcţia de guvernator al BNR, dacă Mugur Isărescu pleacă, dar anunţul de joi, că renunţă la funcţia de viceguvernator pentru poziţia de reprezentant al României la FMI, arată că a pierdut partida şi pentru noua conducere a BNR, care trebuie aleasă şi votată în octombrie.
 
Liviu Voinea face parte din grupul de cercetători din jurul lui Daniel Dăianu. În mai 2012, el a intrat în guvernul Ponta ca ministru al Bugetului şi adjunct al lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, care  a fost adus de Ponta ca ministru al Finanţelor. 
 
În timpul mandatului de la Finanţe, Voinea a avut dispute cu liderii PSD, care cereau bani de la buget, dar a fost apărat tot timpul de Victor Ponta.
 
După demisia lui Ponta din funcţia de premier, Liviu Dragnea s-a dus la Klaus Iohannis cu propunerea ca Liviu Voinea să fie prim-ministru, dar preşedintele l-a nominalizat pe Dacian Cioloş.