Indicele fricii, VIX, înregistrează declin pentru a patra lună consecutiv: analiştii văd un moment favorabil pentru investiţii

Autor: Tibi Oprea 03.05.2019

Indicatorul de volatilitate VIX, sau indicele fricii, înregistrează scăderi pentru a patra lună consecutiv, spre nivelul minim din septembrie 2018, ceea ce prelungeşte mediul favorabil pentru investiţii, se arată în raportul BT Macro-Focus II, semnat de Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. „Se evidenţiază prelungirea momentului favorabil, aspect reflectat de declinul indicatorului de volatilitate VIX pentru a patra lună consecutiv, spre nivelul minim din septembrie 2018”, menţionează Andrei Rădulescu. Potrivit raportului, climatul favorabil din pieţele financiare globale pe parcursul ultimelor săptămâni a fost susţinut de declinul costurilor reale de finanţare (date fiind perspectivele de politică monetară din principalele blocuri economice ale lumii), optimismul asociat negocierilor comerciale SUA-China, amânarea Brexitului şi sezonul de raportări financiare trimestriale. Astfel, indicele MSCI Global calculat de Morgan Stanley a crescut pentru a patra lună la rând în aprilie, respectiv plus 3,2% (plus 15,2% de la începutul anului). 

De asemenea, indicele MSCI pentru pietele dezvoltate a crescut în aprilie cu 3,4% (avans de 15,6% în 2019), iar indicele MSCI pentru pietele emergente a urcat cu 2% (plus 11,8% în 2019).