Controversele aduse de IRCC în creditarea Prima Casă: Deşi Ministerul de Finanţe a anunţat ieri că noul indice se aplică şi împrumuturilor Prima casă, băncile vând creditele la ROBOR la trei luni pentru că legea Prima casă nu a fost modificată

Autor: Anelis Baciu 03.05.2019

Băncile acordă creditele ipotecare Prima casă la referinţa ROBOR la trei luni, deşi Ministerul de Finanţe a anunţat ieri seară că noul indice IRCC se aplică şi împrumuturilor acordate cu garanţia statului. Băncile sunt în imposibilitatea de a acorda creditele Prima casă în funcţie de IRCC, în condiţiile în care legea Prima casă care prevede că aceste credite se acordă în funcţie de ROBOR la trei luni plus o marjă de maxim 2% nu a fost modificată.

„În momentul de faţă la creditul “Prima noastră casă” este utilizat indicele ROBOR la trei luni”, au transmis reprezentanţii CEC Bank la solicitarea ZF. Banca a modificat deja oferta pe segmentul creditelor ipotecare standard, înlocuind ROBOR la 6 luni cu IRCC şi păstrând marjele. Astfel, noua dobândă este formată din IRCC plus o marjă de 2,5% pentru creditul ipotecar standard fără card şi IRCC plus o marjă de 2,4% pentru creditul prin card.

Şi reprezentanţii BCR au punctat că aplică noul indice IRCC cu excepţia Prima casă.

“Din informatiile noatre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/2020 şi OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum şi cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de catre Statul Român prin legislaţie specifică, ROBOR 3M Ă marja de maxim 2%”, au transmis reprezentanţii BCR.

Noul indice IRCC, care a intrat de pe 2 mai în calculul dobânzilor variabile pentru creditele de consum, a generat o serie de controverse la nici o zi după ce a fost lansat. Prima valoare anunţată de BNR ia în calcul media aritmetică a valorilor zilnice din trimestrul patru al anului trecut, ajungându-se la 2,36%. Indicele de 2,36% este valabil până la finalul lunii iunie, urmând ca apoi să se actualizeze trimestrial.

IRCC este folosit pentru creditele noi acordate de bănci, dar în Parlament există o iniţiativă potrivit căreia clienţii vor putea să schimbe indicatorul de referinţă din ROBOR în IRCC, dacăvor.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC)  se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).