Cum s-a transformat un film iugoslav numit „Valter apără Sarajevo” într-o punte între China şi Balcani

Autor: Bogdan Cojocaru 05.05.2019

Produs în Iugoslavia în 1972, în plin avânt comunist, „Valter apără Sarajevo” este un film despre un lider al rezistenţei iugoslave contra forţelor de ocupaţie naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În Europa, mulţi s-ar putea să nu fi auzit de el, cu atât mai puţin să-l fi văzut. Însă în China, comunistă şi acum, filmul a creat un adevărat cult. Iar bosniacii şi sârbii profită din plin de acest lucru.

Un nou muzeu dedicat filmului tocmai s-a deschis la Sarajevo, seducătoarea şi chinuita capitală a Bosniei şi Herţegovinei. Oficialii planifică un traseu turistic, completat cu geotagging, care vizitează locurile în care au fost trase pe peliculă diferite scene din film, scrie revista Quartz.

Pentru a înţelege cum se justifică un astfel de efort, este bine de ştiut cât de important este filmul în China. Sute de milioane de chinezi au văzut „Valter apără Sarajevo”, care a devenit astfel unul dintre cele mai vizionate filme de război ale tuturor timpurilor. Bosnia şi Herţegovina urmăreşte să valorifice această poveste – şi relaţia ţării în general bună cu China – pentru a atrage turiştii chinezi, al căror număr este deja în creştere. Există chiar şi negocieri în curs pentru un remake al producţiei iugoslave cu mai multe studiouri de film chinezeşti, a declarat Jasmin Durakovic, şeful Centrului de Film din Sarajevo, unde se află muzeul.

Citeşte continuarea articolului pe www.businessmagazin.ro