Nou CEO la Blue Air: Oana Petrescu, fost partener la Deloitte şi vicepreşedinte BCR, preia conducerea companiei de la Marius Puiu

Autor: Roxana Rosu 06.05.2019

Oana Petrescu, manager cu 28 de ani de experienţă în zona în audit şi consultanţă, a fost numită la conducerea companiei aeriene Blue Air, în locul lui Marius Puiu, care a ocupat funcţia de CEO interimar din septembrie 2018.

Acţionar al companiei aeriene, Marius Puiu a preluat şi funcţia de director general după decizia lui Gheorghe Răcaru de a renunţa la funcţie după 48 de ani petrecuţi în industria aviaţiei. Marius Puiu va rămâne în continuare alături de Blue Air ca pilot. În ultimii cinci ani, el a fost pilot comandant, a devenit instructor de zbor, iar din primăvara lui 2018 fost numit chief operations officer, în subordinea căruia s-au aflat diviziile Flight Operations, Ground Operations şi Control Center Operations.

”A fost o adevărată onoare şi plăcere să mă aflu la cârma acestei companii. Blue Air este în cel mai bun moment să continue ascensiunea alături de Oana Petrescu şi de noua echipă de management”, a spus el.

Oana Petrescu lucrează în cadrul Blue Air din ianuarie 2018, ca Chief Financial Officer interimar şi turnaround manager. Ea are o experienţă de 28 de ani  în finanţe, IT şi management comercial, cu rezultate excepţionale în creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale companiilor pentru care a lucrat.

Anterior, ea a fost partener de audit, risc advisory şi consultanţă la Arthur Andersen, Ernst & Young, şi respectiv Deloitte, precum şi vicepreşedinte executiv la Banca Comercială Română după privatizare.

Ca nou CEO al Blue Air, Oana Petrescu va avea ca prioritate atingerea poziţiei de lider în rândul companiilor aeriene din Europa Centrală si de Est, cu un model de business bazat pe reducerea complexitatii.

“Blue Air are foarte multe oportunităţi, iar pentru a creste performanţele noastre comerciale şi operaţionale vom adopta un model de business adaptat pieţei actuale, respectiv Low Cost - Low Complexity. Am încredere în echipa de profesionişti a Blue Air şi sunt sigură că împreună vom îmbunătăţi semnificativ atât comunicarea cu pasagerii noştri, cât şi experienţa acestora pe aeroport şi în zbor.”, a declarant noul CEO.

Numirea recentă a Oanei Petrescu încheie procesul de organizare a echipei de conducere a Blue Air. Managementul companiei este format din:

Carsten Schaeffer (Chief Commercial Officer) lucrează de mai bine de 30 de ani în industria aviatică. A intrat în echipa Blue Air în decembrie 2018, după ce a ocupat funcţii în managementul Lufthansa şi Air Berlin. Carsten este noul Chief Commercial Officer al Blue Air.

Dana Popescu (Chief Financial Officer) are o experienţă de 20 de ani în consultanţă şi servicii financiare la Arthur Andersen, Ernst & Young, Bancpost, Erste Group şi Vodafone. Dana s-a alăturat echipei Blue Air în mai 2018 ca şef al direcţiei de controlling şi managementul performanţei, iar acum a preluat responsabilităţile postului de Chief Financial Officer.

Cristian Buciu (Chief Operations Officer) este unul dintre cei mai vechi membri ai familiei Blue Air. Din iunie 2009, Cristian asigură derularea în bune condiţii a tuturor operaţiunilor de la sol ale companiei, iar începând cu luna aprilie a preluat şi responsabilitatea funcţiei de OCC (Operations Control Center) pentru organizarea activităţii de zbor şi pentru Centrul de control al operaţiunilor. Cristian este noul Chief Operations Officer al companiei.

Aurelian Bobei (Chief Technical Officer) a preluat responsabilitatea echipei tehnice a Blue Air. Cu o experienta de 24 de ani în aviaţie, în compania Blue Air din mai 2007, Aurelian a fost Engineering and Planning Manager, ulterior Continuing Airworthiness Management Organisation (CAMO) Director şi, începând cu luna aprilie 2019, a preluat responsabilitatea coordonarii tuturor activităţilor de management şi mentenanţă a flotei de avioane în condiţii de siguranţă şi eficienţă. Aurelian completează echipa de management a Blue Air de pe funcţia de Chief Technical Officer.

Recent, Blue Air a atras în acţionariat grupul german Zeitfracht, la finalul unor negocieri demarate la sfârşitul anului 2018. Aceasta a fost a doua schimbare importantă din acţionariatul companiei, după ce Luciana Păunescu şi Tudor Constan­tinescu au vândut acţiunile către Marius Puiu şi Teodor Cristian Rada, conform datelor din Monitorul Oficial.

Blue Air este cea mai mare companie aeriană cu acţionariat privat românesc şi al doilea transportator ca trafic din România, după Wizz Air.

Potrivit estimărilor lui Gheorghe Răcaru, în 2018 Blue Air a ajuns la afaceri de 460 de milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. Numărul de pasageri transportaţi a ajuns la 5,2 milioane anul trecut.

Blue Air Aviation este fosta companie Blue Air Airline Management Solution, înfiinţată de Teodor Cristian Rada, Marius Puiu, Tudor Constantinescu şi Luciana Păunescu. Aceştia au înfiinţat compania cu puţin înainte de a prelua businessul de la omul de afaceri Nelu Iordache. Sub umbrela noilor acţionari, Blue Air a urcat pe locul doi în topul celor mai mari companii aeriene prezente pe plan local, depăşind compania de stat Tarom. Compania are baze la Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Cluj, iar în timpul verii la Constanţa.