Fonduri de investiţii: Legislaţia actuală a României reprezintă o piedică în calea investiţiilor

Autor: Izabela Cutieru 06.05.2019

Legislaţia actuală a României reprezintă o piedică în calea investiţiilor, neţinând pasul cu tehnologia actuală, a declarat luni, Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, la o reuniune desfăşurată la Bursa de Valori Bucureşti.

„În momentul de faţă, legislaţia în vigoare este o piedică, este o măsură care te împiedică să investeşti, să accesezi fonduri de investiţii, nu te încurajează. Cumva am ajns în zona de suprareglementare şi nu ne-am adaptat tehnologiei actuale”, a spus Dragoş Manolescu.

Acesta a semnalat necesitatea modificărilor la nivelul legislaţiei, care nu ţine pasul cu evoluţia sectoarelor economice. „În prezent, dacă vrei să investeşti la un fond mutual direct, să spunem pe o platformă, noi suntem blocaţi într-o legislaţie rămasă în urmă cu 15-20 de ani, trebuie să faci schimb de scrisori. În condiţiile în care, dacă vrei să cumperi Bitcoin astăzi, poţi face acest lucru prin câteva click-uri. Sunt bănci la care îţi deschizi cont doar cu telefonul mobil, îţi pozezi actul de identitate.”

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a întărit ideea potrivit căreia „legiuitorii trebuie să ţină cont de faptul că, la noi, este foarte mare nevoie să dezvoltăm piaţa”, ceea ce înseamnă că „nu trebuie să mergem pe cea mai strictă variantă de reglementare”.

„Dezvoltarea nu poate fi realizată într-un cadru restrictiv, trebuie să ne vedem interesul naţional şi să încercăm, în limitele existente, folosind exemplele pozitive din afară, să lăsăm să funcţioneze un cadru legislativ suficient de flexibil, în aşa fel încât, cine vrea să creeze un business onest, să o poată face”, a mai spus Ovidiu Dumitrescu.

„Începând cu anul trecut a existat o piedică suplimentară în ceea ce priveşte investiţiile în piaţa de capital prin introducerea CASS-ului. Şi practic această birocraţie cu acea declaraţie unică pe care investitorii trebuie să o depună generează încă un dezavantaj pentru investiţiile în zona pieţei de capital versus un depozit unde nu ai nicio obligaţie în sensul acesta”, a adăugat Daniela Vasile, manager de investiţii în cadrul Certinvest.

Bursa de Valori Bucureşti şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri au organizat, luni, o întâlnire în cadrul căreia a fost dezbătută evoluţia fondurilor de acţiuni cu expunere la Bursa de Valori Bucureşti, în primul trimestru al anului 2019, după intrarea în vigoare a OUG 114/ 2018.