Doar 7% din acţionarii Transelectrica au participat luni la prima şedinţa la care se vota salvarea filialei Smart prin majorare de capital social. Transelectrica, pasibilă de 268 mil. lei amendă, de trei ori peste profitul pe 2018

Autor: Liviu Popescu 06.05.2019

Transelectrica (simbol bursier TEL), compania respensabilă de siguranţa sistemului energetic din România, a anunţat luni la bursă că doar şase acţionari, care deţin 7,13% din capitalul social, au participat la adunarea la care trebuia să se voteze majorarea capitalului social al filialei de intreţinere şi reparaţii Smart cu 24 milioane de lei.

“Prin urmare, conform Convocatorului, şedinţa extraordinară a Adunării generale a acţionarilor se va ţine la a doua convocare, respectiv în data de 08 mai 2019, ora 10.00, în clădirea PLATINUM Center, str. Olteni nr. 2  4, sector 3, Bucureşti, etaj. 11, Sala de şedinţe nr.1112, cu aceeaşi ordine de zi”, se arată într-un raport la bursă.

Smart, filiala de reparaţie şi între­ţinere a Transelectrica (simbol bursier TEL), are restanţe de 9,4 milioane de lei către furnizori şi alte 7,3 milioane de lei către ING, iar activitatea sa este în prezent într-un „grav blocaj“, societatea riscând „intrarea în incapacitate de plată şi insolvenţă, se arată în planul de restructurare economico-financiară.

Dacă sucursala nu va fi salvată prin majorarea de capital supusă votului ac­ţio­narilor, atunci Transelectrica, acţio­na­rul majoritar al societăţii, riscă o amendă de până la 268 milioane de lei, de trei ori peste profitul net înregistrat în anul 2018.

„Pe cale de consecinţă, acest risc operaţional pentru Transelectrica este un fapt generator de risc financiar semnificativ, care stabileşte că reprezintă contravenţie nerespectarea de către operatorul de transport şi de sistem al energiei electrice şi de către operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice a programelor de mentenanţă şi investiţii, la termenele şi în condiţiile stabilite prin reglementările ANRE. În această situaţie, contravenţia se sancţionează cu «amendă cuprinsă între 5% si 10% din cifra de afaceri anuală». Raportat la cifra de afaceri realizată de Transelectrica în anul 2018, de 2.675.324.156 lei, aplicând preve­derile legale pentru pragul inferior al amenzii (5%), amenda este estimată la aproximativ 134 milioane lei. Cheltuiala cu amenda nu este deductibilă fiscal, este o consideraţie din partea Transelectrica.

Spre comparaţie, compania a avut în 2018 un profit net de aproximativ 90 mil. lei. Aplicând pragul maxim de 10% din cifra de afaceri, amenda în cazul Transelectrica ajunge la 268 mil. lei.

Chiar dacă Smart are cele mai mari afaceri din rândul celor şase filiale ale Transelectrica, contribuţia acesteia la totalul afacerilor companiei de stat este destul de redusă, de doar 2,2%, însă intrarea acesteia în insolvenţă ar şterge până la 10% din afaceri, prin amenda către Autoritatea Naţională de Regle­mentare în Domeniul Energiei (ANRE). Iar Transelectrica, chiar dacă a avut în 2018 cel mai bun profil de profitabilitate din rândul companiilor ale căror acţiuni intră în structura indicelui bursier BET, a pornit de la o bază de reportare foarte joasă, ceea ce o determină să fie prudentă cu investitorii şi sănu aloce dividende.