Transportatorii cer demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 06.05.2019

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, considerând că acesta se implică în modificarea legislaţiei în favoarea unor companii pe care declară că le protejează.

Într-un comunicat, transportatorii susţin că preşedintele autorităţii pentru concurenţă a declarat joi, 16 aprilie 2019, la postul public de televiziune, că s-a implicat direct în modificarea Legii taximetriei şi se va strădui să facă posibilă Ordonanţa de Urgenţă pentru funcţionarea companiilor Uber şi Taxify. Din noile lui declaraţii reiese că îşi susţine în continuare nu doar afirmaţiile făcute la postul public de televiziune, ci şi implicarea în susţinerea companiilor private care încalcă legislaţia României. „Am amendat 8 companii active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat din Bucureşti şi judeţul Ilfov cu aproximativ 500.000 de euro pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului. De asemenea, alte 36 de companii de taxi din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea au fost sancţionate cu peste 400.000 de euro, pentru constituirea unor carteluri în vederea fixării tarifului. Cele mai multe dintre companiile de taximetrie sancţionate de noi erau membre în Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Companiile au contestat, însă instanţa a menţinut decizia Autorităţii de concurenţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, în presă.

„Practic, Bogdan Chiriţiou a declarat oficial că s-a răzbunat pe membrii COTAR care l-au atacat în urma acţiunilor care arată clar implicarea în susţinerea unor companii ce fac concurenţă neloială taximetriştilor şi încalcă toate legile în vigoare. COTAR cere în continuare demiterea preşedntelui Consiliului Concurenţei şi anchetarea acestuia în legătură cu implicarea în activităţile economice la care ar fi trebuit să se raporteze cu totul diferit, din poziţia pe care o ocupă.

De asemenea, Bogdan Chiriţiou se laudă cu „destructurarea unor carteluri”, doar că ar trebui să le explice consumatorilor ce fel de „cartel” menţine preţurile foarte scăzute, ca să vină în ajutorul clienţilor – pentru că oricine foloseşte serviciile de taxi a observat că acele preţuri scăzute au fost interzise, practic, prin intervenţia Consiliului Concurenţei. Şi aceasta poate fi tot o acţiune împotriva intereselor consumatorului şi care să sprijine intrarea pe piaţă a concurenţei neloiale, cu preţuri de dumping. Şi acest ajutor pentru companiile de ridesharing ar trebui să fie anchetat de instituţiile care au atribuţii în acest domeniu”, arată comunicatul transportatorilor.