Cine este Oana Petrescu, noul şef al companiei aeriene low-cost Blue Air?

Autor: Mirabela Tiron 06.05.2019

Oana Petrescu, numită la conducerea companiei aeriene Blue Air, în locul lui Marius Puiu, ocupa din ianuarie anul trecut funcţia de Chief Financial Officer interimar şi turnaround manager. Noua şefă a Blue Air are un master la Toulouse în studii europene finanţe-bănci şi un doctorat în economie la ASE pe flux de management bancar.

Ea este cunoscută prin prisma faptului că a fost partener de audit, risc advisory şi consultanţă la Arthur Andersen, Ernst & Young, şi respectiv Deloitte, precum şi vicepreşedinte executiv la Banca Comercială Română după privatizare.  Petrescu este un manager cu 28 de ani de experienţă în zona în audit şi consultanţă.  

Austriecii de la Erste au adus-o la BCR în toamna lui 2006 pe postul de vicepreşedinte pe operaţiuni, imediat după ce au preluat controlul efectiv asupra băncii, Oana Petrescu fiind la acea vreme singurul top manager de naţionalitate română din echipa de conducere a celei mai mari bănci locale.

Deşi a  făcut parte câţiva ani din echipa de top management a BCR, Oana Petrescu a fost un bancher foarte discret, cu puţine apariţii publice. Una dintre excepţii a fost la începutul lui 2009, când sindicatul din BCR ameninţa cu greva generală, iar Petrescu a fost desemnată să iasă cu declaraţii privind asigurarea continuităţii serviciilor bancare.

Înainte de a veni la BCR, Oana Petrescu nu a avut multă experienţă directă în banking, ci mai mult indirect, prin prisma faptului că la începutul anilor 2000 a înfiinţat un departament de audit pentru bănci la fosta firmă de consultanţă Arthur Andersen, devenită în 2002 Ernst & Young. Totuşi, asemenea multor bancheri de pe piaţă, ea are în CV şi doi ani la fosta Bancorex, între 1992 şi 1994, unde s-a ocupat de analiză şi administrare de investiţii.

În ce companii a lucrat

1992-1994 Bancorex - analiză şi administrare de investiţii

1994-1995 Bull Europe - manager de marketing şi training

1995-2002 Arthur Andersen - de la auditor la partener, şef al diviziei servicii financiare

2002-2006 Ernst & Young - director al departamentului de risc şi servicii de consultanţă

Oct. 2006 - iun. 2010 BCR - vicepreşedinte executiv pe operaţiuni şi IT