Managerii de fonduri mutuale consideră că guvernul va fi la fel de lacom după dividende ca în 2018, ceea ce îi avantajează. „În măsura în care repartizarea de dividende nu afectează proiectele de investiţii ale companiilor, suntem mulţumiţi cu repartizarea.“

Autor: Liviu Popescu 07.05.2019

Solicitările statului român de distribuire aproape integrală a profiturilor companiilor din subordine determină randamente de 10-12%.



Administratorii de fon­duri mutuale consideră că statul român va solicita în 2019 divi­dende suplimen­tare de la companiile din subordine, la fel ca în toamna lui 2018, fiind de­terminat de situaţia financiară din primul trimestru din 2019, reflectată printr-un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei. 

„Aşteptările sunt destul de mari (pentru ca statul să solicite dividende suplimentare - n. red.) având în vedere că deficitul bugetar anunţat pe T1/2019 se situează la 0,5% din produsul intern brut prognozat pentru 2019. Astfel există o presiune foarte mare asupra execuţiei bugetare, ceea ce măreşte şansele ca statul să ceară dividende suplimentare“, spune Daniela Vasile, manager de investiţii al Certinvest.

Statul român, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat în 2019 pentru al treilea an consecutiv aproape integral profiturile companiilor din subordine, dar şi o parte din rezerve, măsură aplicată prin Ordonanţa 114, ceea ce implicit a adus aprecieri pe linie ale preţului acţiunilor. Astfel de distribuiri de bani către in­vestitori, mai mari decât profitul net, sunt nesustenabile pe termen lung şi pot ridica semne de întrebare cu privire la profitabilitatea şi pla­nurile de in­vestiţii ale companiilor.