Tornadă pe pieţele financiare internaţionale: Indicele bursier american S&P 500 este în scădere accelerată, urmând trendul bursei din China, care a fost lovită luni dimineaţă de un tweet publicat de Trump

Ziarul Financiar 06.05.2019

Pieţele internaţionale urmăresc prăbuşirea acţiunilor chinezeşti, care au înregistrat luni cea mai mare depreciere din ultimii trei ani, după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat că va impune o taxă de 25% asupra bunurilor importate din China, comparativ cu nivelul existent de 10%, potrivit Financial Times.

Indicele Standard&Poor's 500, care conţine cele mai mari 500 de companii americane, a scăzut luni cu 1,6%, în timp ce CSI 300, indicele de referinţă al celor mai mari companii listate din Shanghai şi Shenzen, a scăzut cu 5,8%, marcând cea mai proastă zi din februarie 2016.

Acţiunile europene s-au lovit de asemenea de unda de şoc a bursei chineze. Indicele DAX al bursei din Germania înregistrează un minus de 0,01%, în timp ce CAC 40 al bursei din Franţa este pe roşu cu 1.18%. Indicele Euro Stoxx 50 înregistrează la ora transmiterii acestei ştiri un minus de 1.13% .      .

„Pe termen scurt, investitorii sunt îndreptăţit îngrijoraţi, deoarece ameninţarea persistentă a unui război comercial a avut un impact asupra activelor riscante în 2018, în special în Asia”, avertizează Tai Hui, strateg şef pentru Asia Pacific la JP Morgan Asset Management.