Turcii au dat lovitura: Peste 80% din producţia Arctic de la Găeşti pleacă la export şi ajunge în 85 de ţări

Autor: Cristina Roşca 07.05.2019

Compania Arctic din Găeşti, controlată de grupul turc Arcelik, a trimis peste graniţă anul trecut cea mai mare parte a producţiei locale de frigidere şi congelatoare, producătorul de electrocasnice fiind în 2018 pe poziţia 37 în topul celor mai mari exportatori din România, în coborâre cu trei locuri faţă de 2017.

„Arctic este unul dintre cei mai importanţi şi puternici exportatori, o companie care contribuie în mod esenţial la economia naţională de aproape 50 de ani. În 2018, 83% din producţia noastră totală a fost exportată. Produsele noastre au ajuns în 85 de ţări diferite, majoritatea din Europa“, spune Murat Büyükerk, executivul care ocupă poziţia de CEO al Arctic din ianuarie 2018.

Compania este cel mai mare producător local de electro­casnice, realizând în fabrica din Găşeşti, judeţul Dâm­boviţa, frigidere şi congelatoare de peste 2,2 mld. lei (circa 500 mil. euro) anual. O a doua fabrică, de maşini de spă­lat, este aproape gata în localitatea Ulmi din acelaşi judeţ. „Pentru Arctic, 2018 a adus creşteri atât în ceea ce pri­veş­te exporturile, cât şi în ceea ce priveşte vânzările pe pia­ţa locală. Pe piaţa românească, am observat o evoluţie po­zi­ti­vă pentru aproape toate categoriile“, spune CEO-ul Arctic.

Cifra de afaceri a Arctic cuprinde atât producţia de la fabrica din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, dar şi vânzările locale de produse realizate de grup în afara ţării noastre în fabricile din toată lumea. Turcii de la Arcelik produc la fabrica Arctic din Găeşti doar frigidere şi congelatoare, însă pe piaţa locală vând şi alte electrocasnice sub branduri precum Beko sau Arctic, dar şi electronice sub brandul Grundig.