Studiu KPMG: România are cel mai mare cost fiscal pentru un angajat din UE. Statele cu salarii mici au cele mai mari cote de impozitare. La un salariu minim de 439 de euro brut pe lună, cota de impozitare din România este de peste 40%. În Irlanda, unde salariul minim este de 2.038 de euro, cota de impozitare este de 24%

Autor: Adelina Mihai 08.05.2019

România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (cu o cotă de impozitare a salariului minim de 40,85%) din cele 26 de ţări analizate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia care au salariul minim, arată rezultatele unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KMPG în România. Peste 2,1 milioane de contracte de muncă sunt încheiate la nivelul salariului minim pe economie dintr-un total de 6,39 milioane de con­tracte de muncă existente la nivel naţional.

„O posibilă măsură pentru creşterea nivelului salarial din România este reprezentată de stimularea dezvoltării industriilor bazate pe cunoaştere şi migrarea către un nou model de economie bazat pe cunoaştere (knowledge economy), care să aibă la bază inovarea continuă şi forţă de muncă înalt calificată. Acest model de economie necesită reproiectarea sistemului educaţional, cât şi măsuri de atragere a investiţiilor din industrii precum IT&C, tehnologie sau dezvoltare şi cercetare”, a spus Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală şi Head of People Services în cadrul KPMG în România.