Cum poate trece România de la producător de cereale la producător de alimente. Fabrica Lăptăria cu Caimac: Băncile nu finanţează proiecte industriale pe termen lung

Autor: Alexandra Cepăreanu 08.05.2019

Adrian Cocan, directorul fabricii Lăptăria cu Caimac, spune că în România nu există finanţare pe termen lung pentru proiecte industriale. Noi avem acces la credite pe 10 ani, dar am fi vrut pe 20 de ani. Nu reuşim să fim competitivi pe piaţă.



Adrian Cocan, directorul fabricii de lactate Lăptăria cu Caimac, a spus la emisiunea ZF Live că unul dintre obstacolele in­dustriei de profil în care activează sunt finanţările bancare, deoarece băncile nu acordă credite pe termene mai lungi de 10 ani şi astfel cine investeşte în producţie nu reuşeşte să fie competitiv pe piaţă.

Agroserv Măriuţa este un producător agricol integrat care exploatează 3.500 de hectare în Ialomiţa şi a investit în timp într-o fermă de vaci. În iunie 2018, antreprenorul Nicuşor Şerban a intrat cu propriul brand de lactate pe o piaţă dominată de mari jucători străini pre­cum Danone, Lactalis sau FrieslandCampina. Agroserv Măriuţa, care gestionează fabrica de lactate Lăptăria cu Caimac, a încheiat anul 2018 cu afaceri de aproape 10 milioane de euro şi 78 de angajaţi. „În România nu se dau credite pentru astfel de proiecte de business, ci se dau credite pentru garanţii şi acestea adesea sunt 100%-200% şi chiar mai rău dacă firma este mai mică. Nu se dau credite în România pentru proiecte industriale, deloc. Se dau poate pentru companii foarte mari. Dacă Dacia vrea să ia un credit, îl poate lua lejer pe 15-20 de ani. Dar noi nu avem acces la aşa ceva. Noi avem acces la credite pe maximum 10 ani“, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Adrian Cocan.

Astfel, în lipsa finanţărilor bancare sau sub presiunea pusă de antreprenori de bănci pentru a-şi plăti ratele lunare, din ce în ce mai multe ferme din România se vor închide sau vor fi cumpărate de antreprenori străini, a adăugat directorul fabricii Lăptăria cu Caimac.

„Băncile dau credite pe termen scurt. Asta ne strică foarte tare competiti­vitatea în faţa străinilor. Din acest motiv din ce în ce mai multe ferme din România încep să fie deţinute de investitori francezi sau olandezi, pentru că ei vin cu acces la finanţare din ţările lor. Şi oricât ai fi de eficient, concurezi foarte greu cu cineva care are un credit pe atâta timp, pentru că în primii ani, când este cel mai greu, el se poate concentra pe dezvoltare şi procese. La noi acum este cel mai greu, dar am avut şansa ca produsul să se vândă mai mult singur şi cheltuielile de marketing au fost modeste, dar pentru companii care vor să se adreseze pieţei largi bariera asta este foarte greu de depăşit.“