Bancherii deschid şampania: pe IRCC, cu acelaşi venit, un client poate lua un credit mai mare

Autor: Anelis Baciu 08.05.2019

Noua referinţă la creditele în lei cu dobândă variabilă IRCC oferă spaţiu băncilor să acorde cu acelaşi venit credite mai mari decât în formula ROBOR, ceea ce ar putea duce la o creştere a creditării în următoarea perioadă.

De exemplu, pentru un client cu un venit lunar de 3.700 de lei suma maximă care poate fi împrumutată creşte cu până la 36.000 de lei, echivalentul a 7.500 de euro. Calculul s-a bazat pe o reducere de un punct procentual a ratei de dobândă generată de trecerea la IRCC şi un grad maxim de îndatorare de 40%, conform regulilor BNR. Cu vechea formulă de calcul al dobânzii care pornea de la ROBOR, suma maximă pe care clientul din exemplul de mai sus ar fi putut să o împrumute se situa la 250.000 de lei, adică circa 52.000 de euro, în condiţiile unei rate anuale a dobânzii de 5,8%.

Înlocuirea ROBOR cu IRCC presupune scă­derea cu un punct pro­centual a ratei de do­bân­dă, de la 5,8% la 4,8%, fapt care-i per­mite cli­entului ca va­loa­rea maximă împru­mu­tată să ajungă la 286.000 de lei, echiva­lentul a 60.000 de euro, în ace­leaşi condiţii de venit. Va­lorile maxime ale creditelor vor creşte doar dacă băncile vor men­ţine reducerea de dobândă generată de no­ua referinţă şi nu vor majora marjele fixe.