Erste: Taxa bancară din România este sub nivelul la care ne-am fi aşteptat. Dar BCR nu va reduce marjele şi nici nu va creşte agresiv creditarea pentru a plăti o taxă mai mică

Autor: Anelis Baciu 09.05.2019
BCR nu va reduce marjele şi nici nu va creşte agresiv creditarea pentru a plăti o taxă mai mică, le-a transmis investitorilor directorul financiar al Erste, Gernot Mittendorfer.


Taxa pe activele bancare din România în formula actuală este „mult, mult mai puţin dureroasă“ decât grupul aus­triac Erste, proprietarul BCR, s-ar fi aşteptat să fie, le-a spus Andreas Treichl, CEO al Erste, investitorilor şi analiştilor în cadrul unei teleconferinţe. El a punctat însă că deşi taxa a fost redusă substanţial faţă de varianta iniţială, ceea ce rămâne în urma acestei „poveşti dureroase“ este un gust amar legat de mediul politic din România.

„În România, după cum ştiţi, am avut o poveste dureroasă la finalul anului trecut, când s-a încercat introducerea unor taxe mari în unele industrii, inclusiv în cea bancară. Rezultatul final este însă destul de pozitiv, în sensul în care taxa bancară este substanţial mai redusă şi mult, mult mai puţin dureroasă decât ne-am fi aşteptat. Ceea ce rămâne însă este un gust amar legat de mediul politic“, a punctat Treichl, care se află la şefia Erste de peste două decenii.

În forma actuală taxa bancară este de 0,4% pe an pentru băncile care au o cotă de piaţă de peste 1% şi 0,2% pe an pentru băn­cile care au o cotă de piaţă de sub 1%. Taxa nu se aplică activelor totale ale băncilor, în condiiţiile în care Executivul a eliminat mai multe categorii de active, precum creditele acordate prin programele guvernamentale, titlurile de stat, numerarul etc.