Isărescu, guvernatorul BNR: Este natural ca noile tehnologii să pătrundă şi în sectorul financiar. Întrebarea-cheie este legată de costurile şi beneficiile pe care acestea le au asupra stabilităţii financiare

Autor: Claudia Medrega 09.05.2019

Utilizarea interconectată a noilor tehnologii este deja o practică comună în multe domenii, cum ar fi industria apărării, industria automobilelor sau sectorul sănătăţii, astfel că este natural ca tehnologiile noi să pătrundă şi în sectorul financiar, dar întrebarea cheie este legată de costurile şi beneficiile pe care acestea le au asupra stabilităţii financiare, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. 

„Este bine pentru băncile centrale să revadă din când în când ceea ce fac. Utilizarea noilor tehnologii primeşte din ce în ce mai multă atenţie în domeniile financiar şi economic, în condiţiile în care tranziţia de la produsele şi serviciile bankingului clasic creşte exponenţial. În acest context, focusul se mută de la aspectele individuale la cele mai generale şi apare întrebarea cu privire la efectele pe care le are asupra sistemului financiar trinitatea descrisă de inteligenţa artificială, machine learning şi big data. Răspunsurile implicite la această întrebare sunt formulate ca şi consideraţii privind stabilitatea financiară. Cu alte cuvinte, întrebarea-cheie este legată de costurile şi beneficiile pe care noile tehnologii enumerate le au asupra stabilităţii financiare“, a declarat Isărescu în cadrul conferinţei „16th meeting of the Financial Stability Board Regional Consultative Group for Europe“.