Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un acord preliminar pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministerul Economiei: Este, practic, primul pas concret pentru materializarea acestui proiect

Autor: Roxana Rosu 09.05.2019

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, deţinut de stat, şi China General Nuclear Power Corporation au semnat ieri la Ministerul Economiei Acordul Investitorilor în formă preliminară pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4, un proiect  evaluat la 6-7 miliarde de euro. 

”Semnarea Acordului a fost posibilă ca urmare a accelerării din ultimul an a negocierilor dintre partea romană şi cea chineză. Realizarea acestei investiţii va permite crearea a mii de locuri de muncă pe perioada desfăşurării lucrărilor. Acest Acord prevede înfiinţarea societăţii de proiect care va derula lucrările de execuţie a celor două unităţi nucleare. Este, practic, primul pas concret pentru materializarea acestui proiect”,  se arată întrâun comunicat al MInisterului Economiei.

Dezvoltarea de noi unităţi nucleare în România se află în discuţie încă din 2003. Unităţile 3 şi 4 se află în conservare din 1992. Rata totală de finalizare este de 15% la Unitatea 3 şi de 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbinei şi clădirea de servicii.

În 2014, Guvernul a lansat Strategia de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4, document aprobat de acţionarii SNN in august 2014. Strategia prevedea organizarea unei proceduri de selectie de investitori şi infiintarea unei companii de proiect (“JVCo”) intre SNN si investitorul privat selectat, cu o durata de 2 ani, in vederea reverificarii fezabilitatii proiectului, determinarii structurii de finantare si adoptarii deciziei finale de investitii.

Conform Strategiei, noua companie de proiect este premergatoare unei societati de tip IPP (producator independent de energie) al carei scop este implementarea proiectului.

În urma selectiei, China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) a fost declarat investitor selectat. 

China General Nuclear Power Corporation a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare.

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la începutul acestui an, şi-a bugetat venituri de 2,46 miliarde de lei pentru 2019, plus 8% faţă de cele realizate în anul precedent, şi un profit net în scădere cu 15%, la 350 mil. lei.