(P) Şansa la viaţă sănătoasă: screening pentru depistarea HPV, din fonduri europene

Autor: Publicitate 09.05.2019

În tot mai multe comune din România se pot citi afişe cu mesajul „Vino pentru un test gratuit de screening pentru cancerul de col uterin”. La data anunţată pe afiş, un cabinet medical mobil ajunge în zone fără acces la servicii medicale de specialitate.

Şapte unităţi sanitare de elită din România, printre care şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, desfăşoară campanii regionale de testare în cadrul programului naţional de screening pentru cancer de col uterin. Astfel, femeile din zonele defavorizate au o şansă în plus la sănătate.

Din experienţa caravanei medicale la care participă medicii clujeni, mai este nevoie de o campanie de informare foarte bine organizată, pentru a aduce către clinicile specializate persoanele din grupele de risc. „Noi am încercat să mergem pentru a face screening în mediul rural, cu unitatea mobilă, fără să informăm mai întâi femeile. N-am reuşit. Abia atunci când am organizat o campanie de informare, am reuşit să facem testele. Ne-am dus în sate, am găsit mediatori sanitari şi am folosit diferiţi vectori prin care am putut informa populaţia. Într-o comunitate de lipoveni, de exemplu, femeile din cor le-au mobilizat pe toate celelalte din sat. În altă comunitate ni s-a recomandat să mergem de sărbători religioase şi deci le-am informat pe femei în cadrul adunărilor festive. În unele situaţii am mers din poartă-n poartă cu materiale informative, împreună cu mediatorii sanitari. Apoi s-au întocmit liste cu persoanele care doreau să facă testele. Abia după aceea am reuşit să testăm, în unităţile medicale mobile.”, povesteşte Prof. Univ. Dr. Florian Nicula, managerul proiectului „Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin” derulat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Acum un an a primit undă verde pentru implementarea acestui proiect care va face posibilă campania naţională de informare, educare, conştientizare a femeilor care vor avea acces la serviciile de screening al cancerului de col uterin. În plus, din cei peste 4 milioane de euro alocaţi proiectului, se vor realiza metodologii pentru programele de prevenire şi specializare a 440 de persoane care derulează activităţi de descoperire precoce, diagnostic şi tratament al cancerului de col uterin.

O atenţie sporită va fi acordată formării specialiştilor care lucrează în zonele marginalizate. Din experienţa caravanelor de screening, medicii clujeni au constatat că cel mai greu de convins să accepte screeningul HPV sunt femeile din comunităţile defavorizate. Deşi testarea este gratuită, multe persoane refuză consultaţiile pentru că nu înţeleg foarte bine necesitatea acestor analize.

Proiectul cofinanţat din Fondul Social European a pornit din nevoia de a extinde zona de acţiune a specialiştilor, astfel încât să poată fi ajutate cât mai multe femei. „Suntem 20 de experţi din Institutul Oncologic, alţi 10 externi şi patru internaţionali. Lucrăm în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică. Noi facem screening de 20 de ani, iar acest proiect are două etape: prima este de crearea metodologiilor şi formarea specialiştilor, urmând ca în cea de-a doua etapă să se înceapă screeningul efectiv pentru femeile din mediile defavorizate. Cea de-a doua parte este încă în stadiu de planificare şi sperăm să se poată face aşa cum ne-am propus”, a explicat managerul proiectului. Datorită acestui proiect, programele de formare realizate şi acreditate de Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca vor putea fi utilizate în centrele medicale din toată ţara.

Cea de-a doua etapă a proiectului ar putea începe peste câteva luni. „Orice program naţional de screening trebuie să ţină cont de o directivă europeană. Conform acesteia, noi am organizat deja programe de screening pentru cancer de col uterin şi sân. Aceste programe trebuie să respecte ghidurile europene de asigurare a calităţii, elaborate de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului de la Lyon. Pentru col uterin, populaţia care trebuie să fie testată este din grupa de vârstă 25-64 de ani, iar în cazul screeningului HPV, populaţia feminină cu vârsta între 30 şi 64 de ani. Regula e să se asigure un test gratuit, o dată la cinci ani, pentru toată populaţia feminină a României, în această grupă de risc. Finanţarea testelor gratuite se va face în etapa a doua a proiectului”, precizează doctorul Florian Nicula. Controalele periodice sunt o necesitate pentru fiecare femeie cu vârsta peste 35 de ani, pentru a se putea depista primele semne ale unei eventuale infectări sau a eventualelor leziunilor precanceroase, dacă acestea s-au produs deja. Testul Babeş-Papanicolau şi testul HPV sunt două analize recomandate în screeningul cancerului de col uterin.

Context

Proiectul „Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin” este implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, fiind cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 22.811.228,48 lei din care valoarea asigurată de Uniunea Europeană este de 19.260.738,02 lei, iar finanţarea naţională este de 3.550.490,46 lei. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 68 de luni, începând cu data de 11.05.2018.

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei româneşti” şi a fost publicat pe www.zf.ro, în cadrul proiectului „Descoperă Programul Operaţional Capital Uman” (cod MySMIS 125486), cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.