Veşti bune pentru românii care vor să achiziţioneze o locuintă: Se schimbă radical regulile pe piaţa imobiliară

Autor: Alexandru Nanu 19.05.2019

În această lună, a fost publicată  în Monitorul Oficial Legea nr. 97/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii care schimbă radical regulile pe piaţa imobiliară privind construcţia şi livrarea de locuinţe, conform proiectului legislative.

În luna noiembrie a anului trecut, a fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii care va regelementa piaţa de construcţii pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă nouă.

Această lege reglementează momentul în care cumpărătorii unei locuinţe se vor putea muta în imobilul cumpărat. Astfel, aceştia se vor putea muta doar după ce recepţia lucrărilor a fost efectuată, indifferent dacă vorbim despre construire, consolidare sau extindere.

În acest context, legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 765 din 30 septembrie 2016, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 22, după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:

"i) permiterea utilizării construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii, atât în cazul investiţiilor noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii."

2. La articolul 27, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

"h) permiterea utilizării construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii pentru intervenţiile asupra construcţiilor existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii."

3. La articolul 36 punctul I, litera j) se modifică şi va avea cu următorul cuprins:

"j) nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 22 lit. f) şi i) şi art. 27 lit. g) şi h);".

Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege va fi sancţionată cu amendă "de la 20.000 lei la 40.000 lei".