Opinie Iulian Anghel, ZF: Ce este „Europa“? Este libertate? Sau bogăţie? Ce este?

Autor: Iulian Anghel 10.05.2019

În cel mai clasic şi vechi înţeles, Europa a fost o tânără fecioară care păştea miei pe arsele de soare dealuri ale vechii Fenicii, undeva prin Libanul de azi.

Când, în copilăria mea, am citit poveştile Olimpului, eu nu ştiam că există lumi diferite faţă de cele pe care le trăiam. Asta este minunea copilăriei, veţi zice. Iar eu spun: asta ar trebui să fie minunea copilăriei!

Când a venit „Revoluţia“, eu tocmai încărcam într-o roabă nişte bălegar cumpărat de tata ca să îngrăşăm puţinul pământ pe care-l aveam. Vine tanti Maricica şi zice: a fugit Ceauşescu!! Ne-am bulucit cu toţii să vedem la televizorul unei doamne de pe colţul străzii cum este cu minunea – nu toată lumea avea atunci televizor, iar televizorul color nu exista.

Ştiam că regimul este rău. Pâinea era pe cartelă, mâncarea puţină. Noi, copii, îl omoram pe Ceauşescu în fel şi chip. Cel mai dur era Petru: „Dacă-l prind îl jupoi şi îl presar cu sare!“ Ştiam că regimul e rău, aşadar, ştiam că poate fi schimbat, dar nu credeam că va fi schimbat.

Sunt 30 de ani de atunci. La Sibiu este azi un summit al UE, primul găzduit de România şi cel mai important din ultimul deceniu. UK iese din UE, dar Tottenham Londra şi Liverpool joacă finala în cea mai puternică competiţie fotbalistică a Europei. Ce este, prin urmare, Europa?

UK este în Europa pentru că acolo s-a născut. România este în Europa pentru că acolo s-a născut. Dar dincolo de asta?

Pentru că generaţiile se schimbă şi, până la urmă, nici nu-i intersant,voi aminti că în vremea comunismului nu aveai voie să pleci din ţară fără acordul Partidului. De fapt, nu aveai voie să pleci.

Merg de câteva ori pe an în oraşe din Vest şi, inevitabil, sunt întrebat: de unde sunteti? Pentru că engleza mea mă trădează, pentru că franceza mea mă trădează: sunt din Bucureşti, dar m-am născut în Bacău, am trăit în Galaţi, ce să zic? Hei, lasă, eu sunt din Oradea, din Brăila, din Vaslui.

Mie îmi place să aud româneşte într-un restaurant străin pentru că, măcar, pot spune clar că nu-mi place usturoiul amestecat cu ulei.

Voi spune aici o blasfemie. Sunt sigur ca peste 100 de ani Europa va fi unită. Ştiu un copil român de 9 ani care vorbeşte, cum ştie el, engleza şi spaniola. Libertate? Bogăţie? Poţi fi bogat şi cu bani puţini. 9 Mai este şi ziua RO, nu doar a UE.