Grupul italian UniCredit şi-a majorat cu 38% profitul din România în primele trei luni din 2019, până la 40 mil. euro

Autor: Anelis Baciu 10.05.2019
Grupul italian UniCredit, care de­ţine a patra cea mai mare bancă locală după active, a raportat un profit net consolidat de 40 milioane de euro din operaţiunile din România în primele trei luni din 2019, potrivit datelor publicate la Milano.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, câştigul UniCredit s-a majorat cu 38%.

Spre comparaţie, grupul Banca Transilvania, care include cea mai mare bancă locală după active, a înregistrat o creştere de 30% a profitului în primul trimestru din 2019 după integrarea Bancpost, în timp ce grupul BCR a raportat un avans de 6%.

Creşterea profitabilităţii UniCre­dit a fost determinată de îmbună­tăţirea rezultatului din activitatea operaţională. Profitul net operaţional al UniCredit în România s-a situat la 60 milioane de euro în primele trei luni din acest an. Veniturile opera­ţionale au însumat 109 milioane de euro, fiind în creştere cu 13% faţă de primul trimestru din 2018.

Veniturile din dobânzi reprezintă principala sursă de încasări pentru grupul UniCredit în România. Acestea au reprezentat 60% din veni­turile totale din operaţiuni, echi­va­lentul a 66 milioane de euro. Veniturile din dobânzi au avansat cu 12% în intervalul martie 2018-martie 2019.

O contribuţie importantă la veniturile UniCredit în România în primul trimestru din 2019 au avut-o şi veniturile din tranzacţionare, acestea au însumat 26 milioane de euro, ceea ce înseamnă o creştere de 63%. Veniturile din tranzacţionare au reprezentat în primul trimestru din 2019 un sfert din încasările totale ale UniCredit în România.