Adunarea Naţională a Franţei a adoptat proiectul de lege privind restaurarea Catedralei Notre-Dame

Autor: Andrei Vacaru 11.05.2019

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat proiectul de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame într-un termen de cinci ani, după ce edificiul a fost afectat de un incendiu pe 15 aprilie, potrivit AFP.

Proiectul a fost adoptat în noaptea de vineri spre sâmbătă şi urmează a fi trimis Senatului, care urmează să dezbată actul normativ pe data de 27 mai.

Renovarea catedralei, al cărei acoperiş a fost distrus în incendiu, va fi o provocare pentru Guvern, care a redactat proiectul de lege. La câteva zile după incendiu, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că restaurarea clădirii va fi făcută în cinci ani.

Proiectul de lege a generat, însă, controverse, întrucât ar putea să includă şi îndepărtarea unor elemente de protecţie ale catedralei.

În cadrul dezbaterii de vineri din Parlament, ministrul Culturii, Franck Riester a declarat că termenul de cinci ani este unul „ambiţios” pentru restaurarea catedralei, care a fost construită în aproximativ două secole, însă a dat asigurări că proiectul „nu va fi făcut în grabă”. „Da, vrem să ne mişcăm rapid. Unii ne-au acuzat că vrem să ne mişcăm prea repede, însă manifestările de generozitate ne obligă să acţionăm şi chiar asta facem”, a declarat el.

Până acum s-au strâns aproximativ un miliard de dolari din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame. Experţii au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 şi 700 de milioane de euro. Au existat propuneri ca diferenţa de bani rămasă după restaurare să fie folosită pentru reabilitarea unor alte biserici şi catedrale aflate în stare de degradare.