Ewald Nowotny, BCE: creşterea economică a zonei euro, mai puternică în a doua jumătate a anului

Autor: Raluca Nicolae 11.05.2019

Ewald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE),  a declarat că se aşteaptă ca economia zonei euro să îţi revină  în a doua jumătate a acestui an, deschizând calea unei discuţii privind politicile de stimulare a acesteia, citează Reuters.

De asemenea, Nowotny a afirmat că pieţele au interpretat greşit recentele comentarii ale preşedintelui BCE, Mario Draghi, comentarii care semnalizeau că actuala politica monetară ar urma să fie prelungită, a informat sâmbătă cotidianul economic japonez Nikkei.

Draghi a declarat, în luna aprilie, că BCE va lua în considerare măsuri de diminuare a impactului ratei negative a dobţnzii asupra băncilor comerciale, o remarcă care a determinat ca unii actori de pe piaţă să creadă că banca se pregăteşte să menţină actuala politică pentru o perioadă îndelungată de timp.

„S-a înteles greşit ceea ce noi am dorit să transmitem", a declarat Nowotny într-un interviu acordat lui Nikkei, menţionând că este prea devreme să se pronunţe în privinţa măsurilor de răspuns în cazul în care creşterea zonei euro s-ar diminua şi mai mult, deoarece următorul pas ar „depinde de datele economice de la momentul respectiv”.

Nowotny, un cunoscut critic a măsurile neconvenţionale de politică monetară luate de BCE în trecut, a declarat că se aşteaptă ca zona euro să înregistreze o creştere mai puternică în a doua jumătate a anului 2019. Acesta a spus că dacă economică nu îşi va reveni, BCE ar trebui sa ia măsuri.